Читај ми!

Putin: Čvrsti odnosi na političkom planu

Srbija i Rusija imaju čvrste odnose na političkom planu, rekao je Vladimir Putin ističući da se stav Moskve prema Kosovu neće menjati. Putin je prihvatio da određenu kvotu "Fijatovih" vozila iz Kragujevca izvezemo u Rusiju, rekao je Aleksandar Vučić.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Aleksandar Vučić održali su konferenciju za medije nakon potpisivanja međudržavnih sporazuma.

"Zahvaljujem predsedniku Nikoliću i premijeru Vučiću na pozivu. Razgovori su prošli u konstruktivnoj, radnoj atmosferi. I naši trgovinsko-ekonomski odnosi se razvijaju veoma dobro", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem u Palati "Srbija".

Kako je dodao, kosovsko pitanje se rešava u skladu sa Rezolucijiom SB UN 1244 i Rusija se toga drži i zadržaće isti stav i u budućnosti.

Posebno je istakao poljoprivredu kao oblast sa velikim perspektivama za saradnju, dodajući da ako se realizuju sporazumi koji su danas postignuti onda izvoz srpskih prozivoda može da poraste sa 130 miliona na 500 miliona dolara za vrlo kratko vreme.

"To je korisno za srpsku privredu, znači nova radna mesta, ali korisnio je i za Rusiju", rekao je Putin.

Podsećajući na ograničenja za uvoz proizvoda zemalja koje su se priključile sankcijama prema Rusiji, Putin je rekao da "to prava šansa za proizvođače iz onih zemalja koje žele da razvijaju saradnju sa Ruskom Federacijom".

Imajući u vidu da će Srbija preuzeti predsedavanje OEBS 2015. godine, ruski predsednik je izrazio nadu da će Rusija "u tom trenutku moći da nastavi konstruktivan rad i saradnju sa tom međunarodnom organizacijom, u ovom slučaju uz podršku naših srpskih prijatelja".

Putin je uputio poziv predsedniku Nikoliću da prisustvuje proslavi 70 godina od pobede nad fašizmom sledeće godine u Moskvi.

Ruski predsednik se zahvalio Srbiji na pozivu da poseti našu zemlju povodom 70 godina oslobođenja od fašističkih osvajača.

"To je stranica naše zajedničke slavne istorije koja nas ujedinjuje i koja predstavlja dobar temelj za razvj naših odnosa", rekao je Putin.

Na pitanje ruskih novinara o ruskim investicijama i perspektivi rusko-srpske saradnje Putin je rekao da dok traju sankcije zapadnih zemalja prema Rusiji za srpske kompanije postoje velike šanse da zauzmu mesta koja im pripadaju na ruskom tržištu.

"Spremni smo investiramo", rekao je Putin dodavši da je danas bilo reči o investicijama u energetiku, mašinogradnju, železnicu, poljoprivredu, uz napomenu da se ne radi samo o državnim, već i privatnim investicijama.

Odgovarajući na pitanje novinara Tanjuga, Putin je istakao da "Južni tok" ne može biti realizovan jednostrano ali da je duboko uveren da je on koristan za evropske potrošače.

"'Južni tok' ne može biti realizovan jednostrano ako se naši partneri još razmišljaju. To je kao u ljubavi, ona može biti srećna samo ako dva učesnika tog divnog procesa žele da nastave te odnose", rekao je Putin.

Skrenuo je pažnju da su se slične diskusije vodile i kad se gradio "Severni tok" a "sad kad je izgrađen svi su srećni" i dodao da je uveren da je isto i sa "Južnim tokom".

Istakao je i da će Rusija smanjivati isporuke gasa za Evropu, ako Ukrajina bude nedozvoljeno uzimala gas iz gasovodnog sistema.

Biće moguć izvoz srpskog fijata u Rusiju 

Srpski premijer Aleksandar Vučić zahvalio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu što je u Beograd došao da zajedno obeležimo veliki praznik oslobođenja.

Ponovio je da Srbija neće Rusiji uvoditi sankcije i da ne odsutaje od EU a građanima saopštio dobru vest – da će određen broj "Fijatovih" vozila moći da se izveze u Rusiju.

"Dogovorili smo i da ćemo imati slobodniji režim izvoza sira, što je značajno za našu poljoprivredu", rekao je Vučić.

Razgovarali smo i o povećanju robne razmene, dodao je, na pragu smo rešenja za neka pitanja iz oblasti energetike, a ruski predsednik je pokazao veliko razumevanje za naše radnike, za to kako da im sačuvamo radna mesta.

"Putin je pokazao veliko razumevanje za zapošljavanje radnika, razgovarali smo i o petrohemiji, dobili značajnu podršku ruskih partnera, a zahvalni smo i na svim oblicima humanitarne pomoći koja je stizala iz Rusije", istakao je premijer.

Vučić se osvrnuo i na predstojeće predsedavanje Srbije OEBS-u, ističući da će Srbija imati važnu ulogu i da će dati doprinos u rešavanju problema u drugim delovima sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи