Читај ми!

Putin u Beogradu, potvrđeno prijateljstvo

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je Beograd, gde se sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. Dvojica predsednika su položila vence na Spomenik oslobodiocima Beograda. Putina je Nikolić odlikovao Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Ruski predsednik je prisustvovao vojnoj paradi. Potpisani su međudržavni sporazumi.

20.00 - Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odleteo je iz Beograda oko 18.30, javlja Tanjug.

16.05 – Vladimir Putin i državni vrh Srbije prisustvuju vojnoj paradi "Korak pobednika"

15.40 – Konferencija za medije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. 

15.25 – U Palati Srbije članovi delegacija dve zemlje potpisali više međudržavnih sporazuma.

13.55 – Premijer Vučić razgovarao sa ruskim predsednikom.

13.50 – Tomislav Nikolić odlikovao Vladimira Putina Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Prihvatam odlikovanje kao znak poštovanja i ljubavi Srbije prema Rusiji i ruskom narodu, rekao je Putin.

13.25 – U toku razgovor predsednika Putina i Nikolića.

13.10 – Ispred Palate Srbije predsedniku Putinu upriličen svečani doček.

12.45 – Predsednici Vladimir Putin i Tomislav Nikolić položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik Crvenoarmejcu.

12.14 – Vladimir Putin stigao na Aerodrom "Nikola Tesla".

Ruski predsednički avion "iljušin 96" sleteo je na Aerodrom "Nikola Tesla" oko 12.15. Vladimira Putina je dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz najviše počasti, crveni tepih i gardu.

Pored Nikolića, Putina su na strani Srbije na aerodromu dočekali i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić i šef protokola predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić.

Putin i Nikolić su se sa aerodroma uputili ka groblju Oslobodiocima Beograda, gde su odali počast srpskim i ruskim borcima koji su poginuli prilikom oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Ispred Spomenika oslobodiocima Beograda, Putina je dočekao i gradonačelnik prestonice Siniša Mali, a dvojica predsednika su se zatim upisala u spomen-knjigu.

Vladimiru Putinu je zatim organizovan svečani doček ispred Palate Srbije. Nakon intoniranja himne, Putinu je predstavljena srpska delegacija u kojoj su premijer Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, šef diplomatije Ivica Dačić i drugi članovi Vlade.

U ruskoj delegaciji bili su i ministar energetike Aleksandar Novak, predsednik Izvršnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler i ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov. 

Članovi delegacije su i komandant ruskog vazduhoplovstva Viktor Bondarjov, šef Službe bezbednosti Sergej Beseda, predsednik Izvršnog odbora Ruske železnice Vladimir Jakunjin.

Na početku sastanka u Palati Srbije, Nikolić je Putinu poželeo dobrodošlicu i istakao da se odnosi dve zemlje razvijaju sve uspešnije. Zahvalio je Putinu na nepriznavanju Kosova, a Putin je istakao da je u pitanju principijelan stav Moskve. Putin se zatim sastao i sa Vučićem.

Nakon sastanka dve delegacije, predstavnici Rusije i Srbije potpisali su više međudržavnih sporazuma u Palati Srbije. Nakon potpisivanja sporazuma, održana je konferencija za medije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. 

Putin je prisustvovovao vojnoj paradi koja počinje u 15.30 na Ušću.

Oko hiljadu novinara iz 170 medijskih kuća iz zemlje i inostranstva pratilo je posetu ruskog predsednika kao i vojnu paradu povodom 70 godina od oslobođenja Beograda.

Posle posete Beogradu, Putin odlazi za Milano, gde danas počinje dvodnevni samit Evropske unije i azijskih zemalja.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи