Читај ми!

Drecun: Ima li smisla dolazak Edija Rame

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da se postavlja pitanje svrsishodnosti najavljene posete Beogradu premijera Albanije Edija Rame 22. oktobra.

Povodom incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, Milovan Drecun je u Jutarnjem programu RTS-a naglasio da Srbija treba oštro da protestuje i insistira na izvinjenju zvanične Tirane.

Imajući u vidu da je priznala jednostrani akt secesije, Albanija bi morala da objasni da li već Kosovo i Metohiju svojata kao svoju teritoriju, istakao je Drecun.

Drecun je rekao da do sada nije viđeno da neko zarad plasiranja neke političke, anahrone i anticivilizacijske i velikoalbanske ideje na taj način zloupotrebi sportsku manifestaciju.

Ističući da nema dilemu da iza toga stoji zvanična Tirana, Drecun je rekao da to pokazuje "da ćemo se u narednom periodu i dalje suočavati sa incidentima koji će slati istovetnu poruku" i da velikoalbanska ideja ima "strašan kapacitet za destabilizaciju regiona".

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju rekao je da pokazivanje karte "Velike Albanije" pokazuje "pretenzije Albanije na deo naše teritorije".

On je ukazao da je Albanija prošla nekažnjeno za konstantnu agresiju nad Srbijom 1998. i 1999. godine i terorističku takozvanu OVK, da su na teritoriji Albanije bili logori u kojima su ubijani Srbi i gde su im vađeni organi i da je neprihvatljivo da Albanija deli Srbiji bilo kakve lekcije.

Drecun je rekao da je bilo propusta u organizaciji utakmice, jer je bilo bacanja predmeta i ulaska navijača na teren, zbog kojih će Uefa sigurno kazniti Srbiju, ali da se, s druge strane, mora sankcionisati i na brutalan način unošenje politike na stadione.

Govoreći o vojnoj paradi, Drecun, koji je u organizacionom odboru, rekao je da je sve spremno za vojnu paradu. On kaže da je parada izuzetno dobro organizovana, ali da, kako je dodao komentarišući kišu koja trenutno pada u Beogradu, "nažalost, nismo mogli još da organizujemo vreme".

Podsetio je da je najavljeno učešće padobranaca, avijacije i rečne flotile, i dodao da očekuje dolazak velikog broja ljudi, čime će biti dostojno obeležena godišnjica oslobođenja Beograda.

Drecun je istakao da je to podsećanje na žrtve fašizma i ljude koji su učestvovali u slamanju fašističke ideologije, sa porukom da se to nikada ne ponovi.

On je poručio da je bitno na paradu doći na vreme i poštovati propise i protokol, da će bezbednost biti na najvišem nivou i da ne očekuje incidente.

Drecun je, povodom dolaska predsednika Rusije Vladimira Putina u Beograd, ukazao na naglo zaoštravanje odnosa između Moskve i Vašingtona i da Srbija ne bi smela da bude uvučena u geopolitičke obračune velikih sila.

On je dodao da EU očekuje od zemalja u regionu da se revitalizuje železnica, da se osposobi za brzine veće od 160 kilometara na čas i da bi Srbija trebalo što pre da prione na taj posao.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво