Читај ми!

Putin dolazi u Beograd

Predsednik Rusije Vladimir Putin stiže u posetu Beogradu tokom koje će razgovarati sa državnim vrhom i prisustvovati obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Vladimir Putin će biti počasni gost na vojnoj paradi, a tokom boravka u Beogradu položiće vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i herojima Prvog svetskog rata.

Ruski predsednik će imati odvojene razgovore sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a Nikolić će Putinu uručiti orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma. Posle razgovora, premijer Srbije i ruski predsednik obratiće se medijima.

U sastavu ruske delegacije biće ministar energetike Aleksandar Novak, predsednik uprave "Gasproma" Aleksej Miler, načelnik Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Vladimir Pučkov i načelnik Federalne migracione službe Konstantin Romodanovski.

U okviru posete, planirano je potpisivanje paketa od devet dokumenata, između ostalog o saradnji u oblasti razvoja vojnotehničke saradnje, energetike i železničkog saobraćaja.

Planirano je da Ruska energetska agencija i Ministarstvo energetike Rusije potpišu sa Ministarstvom energetike Srbije memorandum iz oblasti energetske efikasnosti, štednje energije i obnovljivih izvora energije.

Među dokumentima pripremljenim za potpisivanje nalazi se dopunski sporazum o rekonstrukciji severnih deonica pruga Srbije u okviru razvoja evropskog saobraćajnog koridora. Takođe, među dokumentima su i dopunski sporazum o isporuci dizel motornih vozova.

Kako je najavljeno iz Kremlja, planirano je da ruska kompanija "Gaspromeksport", Vlada Srbije i srpske gasne kompanije potpišu protokol.

Takođe je predviđeno i potpisivanje međuvladinog sporazuma o uzajamnoj zaštiti tajnosti informacija, o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra, o vojnotehničkoj saradnji, o readmisiji, kao i protokol o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe.

Jedna od tema biće i projekat "Južni tok".

Poseta predsednika Rusije biće njegova treća poseta Beogradu – 2001. godine posetio je Srbiju kao šef države, a 10 godina kasnije i kao premijer.

Putin se u Rusiji sastajao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u pet navrata od sredine 2012. godine, a sa premijerom Aleksandrom Vučićem jula ove godine.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво