Читај ми!

DSS bira predsednika

Kandidati za naslednika Vojislava Koštunice su Miloš Aligrudić i Sanda Rašković Ivić. Okosnica programa oba kandidata ostaje politička i vojna neutralnost, ali se ne slažu oko pristupa tom cilju.

Jedna od najznačajnijih stranaka moderne srpske istorije u nedelju bi trebalo da dobije svog drugog predsednika. Prvi, Vojislav Koštunica, pre pola godine podneo je ostavku pošto je stranka koju je vodio 22 godine prvi put ostala ispod cenzusa.

"DSS je državotvorna stranka koja je zasnovana na načelu da su demokratsko i nacionalno dve šine istog koloseka, prema tome iz tih načela proističu i politička i vojna neutralnost koju ćemo zastupati", kaže Miloš Aligrudić.

Ipak, Sanda Rašković Ivić smatra da se razlikuje taktika kako doći do tih vrednosti.

"Mi moramo da skrenemo ka Istoku da bismo bili neutralni, jer smo već previše vezani za Zapad", kaže Rašković Ivić.

Razlikuje ih i odnos prema ostalim strankama desnice. Sanda Rašković Ivić želi da ih okupi u nacionalni blok, dok Aligrudić misli da te stranke najpre moraju da se promene.

Iako je reč o vanparlamentarnoj stranci, izbori u DSS-u su važni jer je ona, iako oslabljena, najjača stranka desnice, a na tom političkom polu analitičari vide veliki glasački potencijal.

"Određeno pregrupisavanje, formiranje drugih stranaka, drugih ličnosti koje će voditi te stranke, može da dovede do toga da imamo pokušaj da se ti potencijali iskoriste i da imamo na narednim izborima značajnu političku stranku na desnici", navodi programski direktor Cesida Đorđe Vuković.

Promene u vrhu stranke, u Srbiji su često izazivale dalja cepanja. Postoji li bojazan da se to desi i u DSS-u?

Sanda Rašković Ivić smatra da Miloš Aligrudić nije bio fer u kampanji, ali kaže da će razgovarati sa njim o njegovom ostanku u partiji.

Aligrudić je kategoričan. "U našem timu će biti mesta za svakoga kome je na srcu politička neutralnost, politika DSS-a. Da li je to Sanda Rašković Ivić? Prema njenim poslenjnjim izjavama, meni se to ne čini", ističe Aligrudić.

Neki od najistaknutijih članova DSS-a nisu želeli da uđu u trku za predsednika. Među njima, ni Aleksandar Popović, koji je vodio stranku od Koštuničinog povlačenja. Nenad Popović je osnovao novu stranku, a isto je najavio i Siniša Kovačević.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара