Kandidati za predsednika DSS-a o suverenizmu

Članovi Demokratske stranke Srbije će u nedelju, 12. oktobra, izabrati naslednika Vojislav Koštunice. Kandidati Miloš Aligrudić i Sanda Rašković Ivić.

Miloš Aligrudić je poručio da će njegovom pobedom na predsedničkim izborima ponovo biti uspostavljeno jedinstvo u DSS-u, dok Sanda Rašković Ivić koja se takođe nada da će naslediti Koštunicu isto to obećava, prenosi Tanjug.

Aligrudić je, u pisanoj izjavi optužio Rašković Ivić da želi da promeni stranački program zasnovan na vojnoj i političkoj neutralnosti dok Rašković Ivić to negira i ističe da samo želi da promeni put kojim će stići do osnovnih ciljeva DSS-a.

Ona "otvoreno najavljuje promenu programa DSS-a i namerava da politiku neutralnosti zameni nekakvim 'suverenizmom", ističe Aligrudić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On objašnjava i da "sam po sebi 'suverenizam" ne znači ništa, jer je svaka država suverena" dok je "neutralnost uži i veoma konkretan pojam koji znači ekonomsku saradnju sa svima u zajedničkom interesu, a politički i vojni blok ni sa kim".

"Ovakvim svojim stavom Rašković Ivić, koju smo primili otvorenog srca iz Demokratskog centra Dragoljuba Mićunovića, dovela je u pitanje najvažnije programsko opredeljenje DSS-a i unela podelu u stranku", naveo je Aligrudić.

Komentarišući stavove protivkandidata, Rašković Ivić kaže da se tu radi "o nesimpatičnim optužbama" koje nisu tačne.

Ona kaže da osnovne delove programa DSS-a, protivljenje ulasku Srbije u NATO, evroskepticizam... i ostalo ne želi da menja, ali da smatra da put kojim će se do toga doći treba promeniti.

"Na izborima u nedelju DSS na demokratski način bira predsednika i time članstvo i delegati pokzuju svoj demokratski kapacitet,", kaže Rašković Ivić.

Ona je dodala da se nada pobedi, jer su njenu kandidatru podržala 88 odbora a Aligrudića 53, a da su izbori u nedelju prilika za sve u stranci da pokažu da imaju demokratski kapacitet.

Skupština će biti održana u Centru "Sava", a u prvom delu će govoriti vršilac dužnosti predsednik Aleksandar Popović, najavljeno je iz DSS-a.

Koštunica, jedini lider DSS-a od osnivanja podneo je ostavku posle neuspeha stranke na majskim izborima, a stranku od tada vodi Popović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво