Читај ми!

Podrška za otvaranje poglavlja do kraja godine

Ministarka Jadranka Joksimović rekla je u Beču da je Srbija dobila snažnu podršku Austrije i očekuje da će prvo poglavlje u pregovorima sa EU biti otvoreno do kraja godine.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije sastala se u Beču sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom i političkim direktorom u Ministarstvu inostranih poslova Janom Kikertom.

"Ovo je nastavak izvanredne saradnje koju imamo sa Austrijom, koja snažno podržava put Srbije u EU i koja je pouzdan i dobar partner Srbiji na tom putu", istakla je Jadranka Joksimović u izjavi Tanjugu.

Joksimovićeva je ujedno najavila da će ministar Kurc iduće nedelje posetiti Srbiju, gde će boraviti u Beogradu i poplavljenim područjima kojima je Austrija pomogla.

Ta poseta, kako je naglasila, poklopiće se sa objavljivanjem izveštaja o napretku, što jeste dobar signal.

Sa svojim sagovornicima, kako je prenela, razgovarala je o evropskom putu, gde smo i kakva nam pomoć treba, a od Austrije smo dobili podršku na tom putu.

"Verujem da će Austrija snažno podržati otvaranje, do kraja godine, poglavlja 32, i najverovatnije 35. Sa te strane je vrlo važno da mi uradimo sve što je do nas, ali i da prosto ne zanemarimo značaj podrške koju imamo od naših partnera u Evropi, a Austrija je jedan od najznačajnijih partnera Srbije na njenom evropskom putu", ocenila je Joksimovićeva.

"Mislim da proširenje nije politika koja je izgubila na značaju u EU, uz svu krizu i reforme kroz koje Unija prolazi. Austrija je jedan od najpouzdanijih zagovornika proširenja EU posebno na zemlje zapadnog Balkana", podvukla je Joksimovićeva.

Joksimovćeva je kazala da je razgovarano i o opštoj situaciji i da je sagovornicima predstavila ekonomske reforme, koje su, kako je podvukla, teške, nepopularne i koje će dati rezultate tek na srednji rok.

Takođe, predstavila je i političke reforme, unapređenje ljudskih i manjinskih prava.

Ministarka je ocenila da se radi o značajnoj poseti, tokom koje je naša zemlja dobila podršku Austrije, a da će dolazak ministra Kurca u Srbiju biti nastavak te snažne podrške.

"Verujem da smo na dobrom putu", kazala je Joksimovićeva.

Drugog dana posete ministarka Joksimović sastaće se sa drugim predsednikom austrijskog parlamenta Karlhajncom Kropfom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи