Читај ми!

Stefanović poziva na obustavu štrajka

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je štrajk jednog dela policijskih sindikata nezakonit i pozvao policajce da se vrate na svoje radne zadatke. Nezavisni policijski sindikat Srbije traži da se socijalni dijalog nastavi.

Stefanović je rekao da štrajk nije imao prevelikog efekta na učinke policije, navodeći da je reč o štrajku jednog reprezentativnog i više nereprezentativnih sindikata, prenosi Tanjug.

"Nezavisni sindikat policije dostavio je 16. septembra nepotpunu odluku o stupanju u štrajk bez elemenata štrajkačkog odbora koji je propisan zakonom i bez elemenata mesta održavanja, dok preostali sindikati uopšte ni do danas nisu dostavili odluku o stupanju u štrajk", rekao je Stefanović dodajući da razgovara i da će razgovarati sa sindikatima.

On je rekao da su se konsultovali i sa pravnom službom ministarstva i sa zakondstvom Vlade, svim ozbiljnim pravnim telima zemlje i da je reč o evidentno nezakonitom štrajku.

Dodao je da, na osnovu Zakona o štrajku, oni koji su do sada štrajkovali neće primiti platu. Istakao je da nema prostora za povećanje plata jer država to ne može da iznese i pozvao policajce koji su u štrajku da se vrate na svoje zadatke, a da posle mogu da razgovaraju o svim temama koje postoje.

"Čak i da je štrajk po zakonu, potpuno je jasno da za dane koje su proveli u štrajku, a mislim tu na one policijske službenike koji su odbili izvršenje zadataka, neće primati platu za te dane", rekao je Stefanović.

Navodeći da oni koji su odbili izvršenje zadataka na poziv starešina to čine protivzakonito i protiv njih mogu da se pokrenu elementi određene disciplinske odgovornosti.

"Želim da sve policajce pozovem da se vrate na zadatke i prekinu štrajk pošto je besmislen i nezakonit, da ih pozovem jer oni su tu da bi štitili bezbednost građana Srbije, zbog toga je policija formirana i za to primaju platu", rekao je Stefanović.

Nema prostora za povećanje plata

Kako je rekao, onda možemo da sednemo da razgovaramo o svim drugim temama o kojima već mesecima razgovaramo.

On je naveo i da nema prostora za povećanje plata jer to država ne može da priušti.

"Policija mora da deli sudbinu svog naroda. Ko to ne može da shvati, izuzetno mi je žao, ali novaca nema i ja neću bilo kome da se dodvoravam", rekao je Stefanović zahvalivši se svim policajcima koji su profesionalno obavljali svoje zadatke i pokazali da znaju zašto su u policiji te nisu podlegli pritiscima.

On je naveo da veruje da su neki obmanuti, ali da neki ljudi to rade svesno jer ne žele da se vrate, posle usvajanja novog Zakona o radu po kome nereprezentativni sindikati više nemaju pravo da budu zaštićeni, u uniformu i na izvršenje svojih zadataka.

"Pozivam sve policajce koji znaju šta je značka i uniforma da se vrati na svoj posao, a ja ću sa sindikatima razgovati o daljem unapređenju položaja i procesu rada", rekao je Stefanović.

On je najavio i da bi krajem novembra, početkom decembra trebalo da stignu nove uniforme.

Odgovor Nezavisnog policijskog sindikata Srbije

Nakon izjave ministra policije da su svi policijski sindikati nezakonito u štrajku jer ga nisu prijavili, izuzev reprezentativnog NSP, Nezavisni policijski sindikat Srbije poručuje ministru da "umesto napada na zaposlene u policiji, ministar treba da započne socijalni dijalog sa njima".

Momčilo Vidojević, predsednik NPSS-a poručuje u saopštenju Stefanoviću da, kada je reč o štrajku policije, nema vremena za gubljenje.

Ocenivši da je kod Stefanovića i njegovih viših saradnika "sujeta uzela previše maha", Vidojević poručuje da je to veoma štetno, kako po zaposlene tako i po MUP u celini.

"Ministre, moramo vas podsetiti, ne želeći da gubimo vaše, niti svoje vreme, da pravo na sindikalno organizovanje pripada svakom radniku, kako u svetu, tako i u Srbiji. Jednako, svakom radniku pripada i pravo na sindikalnu borbu, a time i na štrajk", naveo je Vidojević.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво