Sednica kosovske skupštine sledeće nedelje?

Predstavnici postizbornog bloka četiri albanske stranke, VLAN, zatražiće da predsedavajuća skupštine Kosova Fljora Brovina sredinom sledeće nedelje zakaže nastavak konstitutivne sednice parlamenta, na kojoj treba da bude izabran predsednik i potpredsednici skupštine.

Poslanici Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost, Inicijative za Kosovo i pokreta "Samoopredeljenja" okupili su se nešto posle 10 časova u skupštinskoj Sali, iako je predsedavajuća skupštine sinoć odložila do daljnjeg nastavak sednice, prethodno zakazane za danas.

Poslanicima su se posle konsultacija u sali skupštine pridružili i predsednici četiri stranke.

Lider DSK-a Isa Mustafa je sa skupštinske govornice rekao je da blok DSK-ABK-IK i "Samoopredeljenje" imaju većinu za formiranje kosovskih institucija, dok je lider "Samoopredeljenja" Albin Kurti ocenio da su sve odluke o odlaganju konstitutivne sednice skupštine nezakonite.

Kurti ocenjuje da bivša vlada izbore vidi kao automobilsku trku, odnosno samo ko je prvi, zaboravljajući da u skupštini postoji većina.

Lider "Samoopredeljenja" je siguran da će naredne nedelje kosovska skupština biti formirana.

Lider ABK Ramuš Haradinaj rekao je da bi svi poslanici danas trebalo da izvrše svoju obavezu koju zahteva mandat i kako očekaju građani.

Prema mišljenju Haradinaja, Tači mora biti kažnjen zbog odugovlačenja formiranja institucija.

"Ovde smo da svima kažemo, da danas počinje promena na Kosovu, i da ćemo u ovom parlamentu birati predsednika skupštine. Poručujemo manjinskim partnerima da ćemo zajedno raditi. Znamo i naše obaveze koje imamo sa Srbijom i sve ostalo. Mi ćemo u zakonskom roku formirati organe skupštine i dati rešenje o čemu ćete svi biti blagovremeno obavešteni", rekao je Haradinaj.

Prema rečima Fatmira Ljimaja, danas je u Prištini trebalo da se održi konstituivna skupstina jer većina poslanika može da formira organe skupštine.

Sednice je odložena, što je učinjeno nezakonito i neustavno i protiv pravilnika o radu skupštine Kosova, rekao je Ljimaj.

"Pozivamo i predsedavajuću da se drži zakona i ustava i da ne odlaže sednice. Ovde su 63 naša poslanika koja kažu da Kosovo ima potrebu da formira institucije i da se rešenje može naći u okviru zakona i ustava Kosova, a u skladu sa mišljenjem većine ove skupštine", naglasio je Ljimaj, dodavši da se nada da nikada više neće biti ovakih situacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи