Читај ми!

Srbija vidno napredovala ka EU

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i opunomoćenik Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA Ernst Rajhel ocenili su da je Srbija ostvarila vidan napredak na putu ka EU. Rajhel se sastao i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i sa predsednikom skupštinskog Odbora za KiM Milovanom Drecunom.

Premijer Aleksandar Vučić upoznao je Ernsta Rajhela sa usvajanjem reformskih zakona i najavio da će Srbija uskoro biti ekonomski uspešna i prosperitetna zemlja, prenosi Tanjug.

Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima, obostrano je konstatovano da je Srbija ostvarila vidan napredak na putu ka EU i izraženo je očekivanje da će proces integracija, iako težak i složen, biti uspešno okončan.

Rajhel je pozitivno ocenio ulogu Srbije i premijera Vučića u jačanju regionalne saradnje i unapređenja stabilnosti Jugoistočne Evrope.

Tema susreta bila je i Konferencija Zapadnog Balkana, održana u Berlinu u avgustu ove godine.

Posebno je naglašen značaj potencijalnih infrastrukturnih projekata i osnivanje Asocijacije mladih, navodi se u saopštenju.

Srbija spremna za pregovarački proces 

Rajhela je primio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Dačić je tom prilikom istakao da je Srbija potpuno spremna za pregovarački proces o članstvu u EU.

Naglasio je spremnost Srbije da razvija i unapređuje sveukupnu saradnju sa Nemačkom, pri čemu intenziviranje političkog dijaloga igra važnu ulogu, saopštilo je Ministarstvo.

Srpski ministar je izrazio očekivanje da Nemačka pozitivno valorizuje politiku Vlade Republike Srbije na sprovođenju unutrašnjih reformi, učešće u dijalogu sa Prištinom i doprinos stabilizaciji regiona, kao i da nam pruži pomoć i podršku u pregovorima o članstvu u EU.

Sagovornici su razmotrili teme iz domena bilateralne saradnje, reformi u zemlji, dijaloga sa Prištinom, situaciju u regionu, kao i utiske i očekivanja nakon Konferencije o Zapadnom Balkanu, koja je, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, održana krajem avgusta u Berlinu.

Tokom razgovora o predsedavanju Srbije OEBS-om, posebno je pozdravljena kandidatura Nemačke za predsedavajućeg OEBS nakon Srbije.

I predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun sastao se sa Rajhelom. Saglasili su se da je za stabilnost i prosperitet neophodno nastaviti proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Drecun je istakao i da treba intenzivno raditi na povećanju stepena bezbednosti Srba, kao i ostalih nealbanaca, na teritoriji Kosova i Metohije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи