Читај ми!

Prijateljski odnosi Srbije i Jermenije

Ministri spoljnih poslova Jermenije i Srbije, Edvard Nalbandijan i Ivica Dačić, istakli su tradicionalno prijateljske odnose Beograda i Jerevana i najavili inicijativu za ukidanje viza za građane obe zemlje.

Šef jermenske diplomatije se sa Ivicom Dačićem sastao na početku zvanične posete Beogradu.

"Srbiju i Jermeniju vezuju dugogodišnji prijateljski odnosi. Insistiraću kao ministar spoljnih poslova da odnose sa tradicionalnim prijateljima stalno unapređujemo", rekao je Dačić posle sastanka, prenosi Beta.

Šef srpske diplomatije je kritikovao to što "dve zemlje vezuje i tradicionalni nemar prema prijateljima".

Dačić je rekao da je prihvatio inicijativu da se ukinu vize za sve građane Srbije i Jermenije i najavio da će Srbija otvoriti ambasadu u Jermeniji.

Zvaničnici su najavili posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Jermeniji, a Nalbandijan je ovom prilikom uputio i Dačiću poziv da poseti Jerevan.

Šef srpske diplomatije je rekao i da se Srbija, koja će 2015. predsedavati OEBS-u, "apsolutno pridržava svih međunarodnih dokumenata vezano za pitanje Nagorno-Karabaha", oblasti oko koje se spore Azerbejdžan i Jermenija.

"Posebnu pažnju ću posvetiti podršci i radu Minsk grupe da se sačuva mir i da se dođe do političkog rešenja problema", rekao je Dačić.

Nalbandijan je istakao da je susret bio prilika da se razgovara o perspektivama saradnje u mnogim oblastima od zajedničkog interesa.

On je rekao i da se jutros sastao sa srpskim partijarhom Irinejom, kome je preneo pozdrave poglavara jermenske crkve, katolikosa Karekina Drugog.

Šef jermenske diplomatije je ponovio nepromenjen stav jermenskih vlasto po pitanju Kosova i "pozdravio pokretanje dijaloga Beograda i Prištine s ciljem da se postigne obostrano prihvatljivo rešenje".

U Beogradu je potpisan i sporazum o saradnji diplomatskih akademija ministarstava spoljnih poslova Jermenije i Srbije.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Jermenije Edvard Nalbandijan ocenili su tokom susreta da ima prostora za unapređenje ekonomskih odnosa dve zemlje i zaključili da je potrebno povezati investitore i pokrenuti zajedničke projekte u brojnim oblastima kao što su nauka, medicina, a naročito ekonomija.

Premijer Vučić je tokom razgovora zahvalio na poseti i istakao da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

Posebno je naglasio da će se raditi na realizaciji viznih olakšica kako bi se podstakla veća turistička i ekonomska razmena.

Ministar Nalbandijan je izrazio želju da premijer Vučić poseti njihovu zemlju i istakao da postoji prostora da se unaprede ekonomski odnosi i robna razmena.

Sagovornici su zaključili da su odnosi između dve zemlje tradicionalno dobri i da se narodi Srbije i Jermenije međusobno poštuju zbog sličnih tradicija i kultura, navodi se u saopštenju.

Edvard Nalbandijan se sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Nikolić i Nalbandijan istakli su potrebu da se unapredi saradnja između dve zemlje.

Tokom prijateljskog razgovora Nikolić i Nalbandijan su ocenili da je neprirodno da pored izvanrednih odnosa koji postoje između dva naroda, trgovinska razmena između Srbije i Jermenije u prvih 6 meseci 2014. godine iznosi samo 10 miliona dolara, saopšteno je iz Predsedništva.

Činjenica da su Srbija i Jermenija do sada potpisale samo šest ugovora o međusobnoj saradnji najbolje pokazuje da postoji još mnogo prostora za njeno unapređenje, istakli su predsednik Nikolić i ministar Nalbandijan.

Ministar spoljnih poslova Jermenije zahvalio je predsedniku Nikoliću na njegovom ključnom doprinosu da se poboljšaju odnosi između naše dve prijateljske zemlje, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

I potpredsednik Narodne skupštine profesor Vladimir Marinković sastao se sa Nalbandijanom. Zahvalio se na pomoći koju je Jermenija uputila za saniranje posledica nedavnih poplava u Srbiji, dok je Nalbandijan izrazio nadu da će Srbija podržati Jermeniju u međunarodnim organizacijama, pogotovo u vezi sa pitanjem Nagorno-Karabaha.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво