Читај ми!

Poslanici o naoružanju

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su o predloženom zakonu o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, a po dnevnom redu zatim sledi potvrđivanje više međunarodnih sporazuma.

14.30 - Poslanici završili načelni pretres zakona o naoružanju, a rad nastavljaju sutra.

12.00 - Opozicija oštro kritikovala predloženi zakon, ocenjujući da bi mogao da bude "moderniji".

10.45 - Ministar Gašić je, predstavljajući zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, rekao da je cilj usvajanja ostvarivanje i zaštita odbrambenih, bezbednosnih i spoljnopolitičkih interesa Srbije.

10.05 - Sednica Skupštine započela je poslaničkim pitanjima

Ministar odbrane Bratislav Gašić predstavio je u parlamentu Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, kojim se uređuju način i uslovi izvoza i uvoza te opreme i naoružanja, njihov tranzit i transport i pružanje brokerskih usluga, preneo je Tanjug.

Gašić je pozvao poslanike da glasaju za taj zakon kojim se, kako je naglasio, uređuju postupci izdavanja dozvole i ovlašćenja nadležnih organa u sprovođenju tog zakona.

Cilj usvajanja zakona je ostvarivanja i zaštita odbrambenih, bezbednosnih i spoljnopolitičkih interesa Srbije, njenog međunarodnog kredibiliteta i obezbeđenja poštovanja međunarodnih obaveza u toj oblasti - naveo je Gašić.

Gašić je naglasio neophodnost donošenja tog zakona zbog usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa novim pravilima i procedurama EU, kao i primene međunarodnih sporazuma, konvencija i režima, koje je Srbija zemlja prihvatila ili koje namerava da prihvati.

Razlozi za njegovo donošenje je i neophodnost stvaranja pravnog okvira za obezbeđenje čvršćeg sistema kontrole u toj oblasti i eliminisanje mogućih neželjenih izvoza i trgovine tom robom.

Pored toga, Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene, koji je sada na snazi, donet je 2005. godine i odnosio se na Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora koja je tada postojala, a u međuvremenu su sve zemlje u regionu donele nacionalne zakone u toj oblasti, rekao je minstar.

Predlog zakona sadrži sedam delova među kojima su, osim uvodnih, odredbe o uslovima za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme i pružanje brokerskih usluga i tehničke pomoći, odredbe o dozvoli, o transportu i tranzitu naoružanja i vojne opreme, o nadzoru, kaznene i prelazne i završne odredbe.

Opozicija kritikuje zakon

Poslanici opozicije su kritikovali predložen zakon o naoružanju, istakvši da je trebalo da bude moderniji, ali i da ne poboljšava kontrolu nad trgovinom oružjem.

"Ovaj zakon je nažalost nasušna potreba, ali on ne ubrzava sistem, niti poboljšava kontrolu uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme. Smatram da je zakon morao da bude moderniji, fleksibilniji i da se preciznije definišu nadležnosti ministarstava", rekao je poslanik DS-a i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Naveo je da mnoge stavri u zakonu nisu dobro uređene, što u DS-u planiraju da "poprave" amadmanima, a kao primer naveo je da Ministarstvo odbrane može da odbije upis trgovaca u jedinstveni Registar i da ga na taj način spreči da posluje.

Poslanik NDS-a Marko Đurišić zamerio je što se i ovaj zakon usvaja po hitnom popstupku. Podsetio je da je zakon izglasala Vlada još u decembru prošle godine, a da je povučen iz skupštinske procedure u aprilu kada je trebalo da se formira nova vlada posle održanih izbora.

"Pre tri meseca nije bio hitan, a sada jeste, kako je to moguće", rekao je Đurišić. Takođe je naglasio da je predložen zakon neophodan, ali da je morao da bude bolje napisan.

"Činjenica je da je ovaj zakon dobra osnova i mi ćemo aktivno učestvovati u raspravi o amadmanima i ukoliko se on poboljša, podržaćemo usvajanje ovog zakona", rekao je Đurišić.

Podršku zakonu najavile su stranke vladajuće kolacije, koje su ocenile da je zakon "jako dobar" i čiji su predstavnici posebno ukazivali na uspeh namenske industrije u prethodnim godinama.

Poslanica Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić rekla je da će ta partija podržati ovaj predlog zakona jer je potrebno definisati proceduru i kontrolne mehanizme ovog procesa.

"Krušik" u centru pažnje

U jednom trenutku glavna tema rapsrave u parlamentu bilo je i poslovanje vojne fabrike "Krušik" iz Valjeva.

Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović naveo je da je situacija u preduzeću Krušik vrlo loša, da se direktor ne pojavljuje na posao, te da čak nije ni kvalifikovan što je, kako je rekao, u maniru ove vlasti.

Na to je reagovao šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić koji je predstavnicima bivšeg režima poručio da ne pominju Krušik.

"Kada ste vi bili vlast, u Krušiku je bilo 1.265 zaposlenih, od tog broja 515 u proizovdnji, sve ostalo režija i logistika. Bilo je zaposleno čak 27 sekertarica. Da li je to dobro poslovanje? Zato i ne čudi gubitak od 4,4 milijarde dinara", kazao je Babić.

Poslanici su završili i raspravu o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Vlade Alžira o uzajamnoj razmeni i zaštiti tajnih podataka u oblasti odbrane.

Na predložene izmene Zakona o javnoj svojini uloženo je osam amandmana, a na izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji četiri.

Završetak rasprave o novom zakonu o uvozu i izvozu vojne opreme i naoružanja obeležila je polemika poslanika DS-a Dragana Šutanovca i poslanika SNS-a Aleksandra Martinovića o poslovanju preduzeća SDPR i "pljačke u Ministarsvu odbrane" 2008. godine, dok je Šutanovac bio ministar.

Martinović je navodio podatke koji, kako je tvrdio, ukazuju na afere koje su proizilazile iz lošeg poslovanja tog preduzeća, a ticali su se nabavke raketa vazduz-vazduh R27, kupovine putničkih automobila "audi A6" i "audi A8".

Odgovarajući Martinoviću, Šutanovac je poručio da se pre govora o moralnim stvarima pogleda u ogledalo.

"Kada smo kod citata, 25. jula 2012. godine ste rekli: zvali su me da pređem u SNS, ali moj odgovor je bio ne, jer sam lojalan Vojislavu Šešelju. Prelazak u SNS bio bi krajnje kukavički potez i okretanje leđa čoveku koji se u tamnici natčovečanskim naporima bori ne samo za sebe, nego za celu Srbiju", rekao je Šutanovac čitajući izjavu Martinovića jednom dnevnom listu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи