Читај ми!

Janković: Nema formalnog prestupa države

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je u Vranju da ne postoji formalan prestup države kada se poziva na broj Albanaca na jugu Srbije sa popisa 2011. godine koji su oni bojkotovali, a sada tvrde da to nije odgovarajući broj.

Zaštitnik građana je kazao da postoji sukob forme i suštine oko broja Albanaca na jugu Srbije, ali da ne postoji formalni prestup države kada se poziva na podatke popisa jer je do te situacije došlo "voljom ljudi, a ne države", prenosi Beta.

Ombudsman je to odgovorio na pitanje predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Galipa Bećirija da li treba smanjivati broj članova Saveta.

Taj broj je, zbog rezultata popisa 2011. godine, sa 29 smanjen na 15.

Bećiri je naveo da je na popisu 2011. godine, koji su Albanci sa juga Srbije bojkotovali, popisano oko 5.800 Albanaca u celoj Srbiji.

"Ne mogu formalno reći da je neko napravio propust zato što uzima zvanični broj sa popisa, ali mogu da uputim sugestiju da se nađe drugačiji način za kompenzovanje forme i sadržine", kazao je Janković.

Janković je naveo da su "postojale nepravilnosti u organizaciji popisa, ali da je najveći broj ključnih nepravilnosti otklonjen", nakon čega je bio upućen poziv pripadnicima nacionalnih manjina da učestvuju na popisu.

Predsednik NSA Galip Bećiri izneo je podatak da, iako je u Srbiji popisano ukupno oko 5.800 Albanaca, na posebnom biračkom spisku za izbore za NSA ima upisano gotovo 30.000 birača.

Dodao je da je na parlamentarnim izborima albanska Partija za demokratsko delovanje dobila je 24.000 glasova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво