Davenport: EU privržena proširenju

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da EU ostaje privržena politici svog širenja i da će taj stav potvrditi u Strategiji proširenja koja će biti objavljena 8. oktobra.

Majkl Davenport rekao je drugog dana Beogradskog bezbednosnog foruma da će nova Komisija biti jednako privržena proširenju, imajući u vidu da je proširenje u središtu onoga čime će se bavititi komesar Johanes Han kao prioritetima.

"Uveren sam da će i u Strategiji proširenja članice ponoviti svoju posvećenost proširenju", naveo je Davenport. 

Davenport je ocenio i da EU treba da radi na tome da Rusija ne doživljava politiku proširenja ili susedstva kao ugrožavanje njenih interesa.

Istakao je da zemlje u istočnom susedstvu EU, poput Ukrajine ili Moldavije koje su sa Unijom potpisale sporazume o pridruživanju, treba da same biraju svoj put, ali i da Unija mora da ima realističan pristup u odnosima s Rusijom, kao važnim partnerom.

"Ne sme se izgubiti iz vida da će Rusija biti suštinski važan partner u budućnosti EU i njenih članica i da mormo da osiguramo da pristupamo tome na realističan način, imajući u vidu evenutalna partnerstva, kao i vrednosti ili odsustvo zajedničkih vrednosti, kako bismo utvrdili gde su zajednički interesi", rekao je Davenport.

Kao izazove u svetu zbog kojih bi sa Rusijom trebalo naći zajednički jezik, Davenport je naveo Iran, promene klime i energetiku.

Brok: EK neće odlagati pregovore

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok ocenio je da kod buduće Evropske komisije pod Žan Klod Junkerom neće biti odlaganja pregovora sa zemljama kandidatima, ali da Srbija mora poštovati odluke EU.

Brok, koji je takođe učestvovao na Bezbednosnom forumu, ističe da je budući evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han juče, tokom obraćanja Komitetu kojem predsedavava, jasno stavio do znanja da će punom snagom biti vođeni pregovori, kao što se uvek činilo.

Takođe je, kako je preneo nemački poslanik, potpno jasno da će EU ispoštovati obavezu koju je preuzela u Solunu - da zemlje Zapadnog Balkana mogu postati članice EU. "Zbog toga kod ove EK neće biti odlaganja pregovora", uveren je Brok.

Ocenio je da je raspoloženje u Evropskom parlamentu u vezi sa proširenjem Unije pretežno pozitivno, ali da se zahteva ispunjavanje uslova.

"Imali smo loša iskustva. Važno je za obe strane da se profesionalno pregovara i razgovara o svim stvarima. Kvalitet pregovora je možda važniji od brzine kako bi se moglo kasnije lepo živeti zajedno. Ono što se reši unapred obezbeđuje dobar brak", konstatovao je Brok.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи