Читај ми!

Skupština o javnoj svojini

Poslanici raspravljali o izmenama Zakona o javnoj svojini, koje predviđaju produžetak roka za upis prava javne svojine autonomnoj pokrajini i jedinicama lokalne samouprave sa tri na pet godina. Na dnevnom redu su i izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

15.20 -  Završen prvi radni dan jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije. Sednica se nastavlja sutra raspravom o predloženom zakonu o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme. 

12.00 - Produžetak roka za upis prava javne svojine sa tri na pet godina daje vremena Vladi da istraži da li ima još načina da se reši pitanje efikasnijeg stavljanja javne svojine u upotrebu, rekla je Kori Udovički.

10.05 - Postrojavanjem Garde i intoniranjem himne počelo je redovno jesenje zasedanje parlamenta. 

Redovno zasedanje počelo je uz postorajavanje Garde i intoniranje državne himne u Domu Narodne skupštine, kako je utvrđeno Zakonom o Narodnoj skupštini. Poslanici su raspravljali o izmenama Zakona o javnoj svojini, koje predviđaju produžetak roka za upis prava javne svojine autonomnoj pokrajini i jedinicama lokalne samouprave sa tri na pet godina.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički rekla je da pomeranje tih rokova daje vremena kako jedinicama lokalne samouprave i javnim preduzećima, koja to još nisu uradila, da podnesu zahteve, tako i Vladi Srbije da sveobuhvatno istraži zašto je taj proces do sada tako sporo tekao.

Pomeranje rokova daje vremena Vladi Srbije i da istraži da li možda ima još načina da se pitanje efikasnijeg stavljanja javne svojine u upotrebu reši, rekla je Kori Udovički u parlamentu.

Ona je podsetila da je utvrđen rok od tri godine od dana stupanja na snagu Zakona u kojem autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave treba da podnosu zahtev za upis prava javne svojine i identičan rok za javna preduzeća i društva kapitala za taj posao.

Imajući u vidu da taj rok ističe 6. oktobra, kao i činjenicu da veliki broj navedenih subjekata nije podneo te zahteve, neophodno je produženje ovih rokova, rekla je ministarka.

Kada je reč o izmeni Zakona o poreskom postupku i poreskoj adminstraciji, Udovički je ukazala da je propisana obaveza podnošenja poreske prijave isključivo u elektronskom obliku u određenim rokovima za različite poreske obaveze.

U narednom periodu, Vlada će intenzivirati napore u jačanju poreskih naplata i u skladu sa tim raditi na izmeni niza propisa, rekla je Udovički. 

Poslanici su, kako to nalaže Poslovnik o radu, prvu sednicu otvorili postavljanjem pitanja.

Skupština Srbije konstatovala je prestanak mandata poslanicima Srpske napredne stranke koji su podneli ostavke na poslaničke funkcije. Parlament je konstatovao prestanak mandata poslanicima Dejanu Andrejeviću, Draženu Jariću i Mariji Stevanović. 

Oni su podneli ostavke zbog političke odluke SNS-a i njenog predsednika Aleksandra Vučića da članovi te stranke ne mogu obavljati istovremeno više funkcija.

Opozicija je raspravu skretala različitim temama.

"Ovi rokovi se već drugi put pomeraju i vi faktički ukidate zakon, kao što ste ukinuli Utisak nedelje i nesposobnost i nemar ove Vlade i lokalnih samouprava se ovim prikriva i pomera za još dve godine", rekao je Borislav Stefanović iz DS-a.

Vladimir Pavićević iz Nove stranke upitao je zašto je ukinut Utisak nedelje, zašto postoji cenzura medija i dodao da ta stranka čeka predsednika Vlade da dođe u parlament.

Zoran Babić iz SNS-a odgovorio je da je privatna svojina svetinja. "Da li neko očekuje da se država meša u privatnu svojinu i da kaže privatnoj kompaniji: 'Stavljajte tu emisiju'", odgovorio je Babić.

Demokratska stranka nezadovoljna je što su poslanici većine odbili njihov predlog da se u dnevni red uvrsti rasprava o Zojinom zakonu, anketnom odboru o poplavama, izveštaju ombudsmana o pravima deteta i zakon o krađi beba.

U proceduru je ušao najavljivani zakon protiv džihadista. Poslanici vladajuće većine predložili su dopunu krivičnog zakonika odredbama koji se odnose na naše državljane koji učestvuju u ratovima u drugim državama. Predviđene kazne su i do 10 godina zatvora.

Među 11 tačaka dnevnog reda koje će poslanici razmatrati je i Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, kao i potvrđivanje Sporazuma o zajmu (drugi Projekat razvoja zdravstva Srbije) s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, i Sporazuma s Vladom Moldavije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Na dnevnom redu biće i potvrđivanje Sporazuma s Vladom Alžira o uzajamnoj razmeni i zaštiti tajnih podataka u oblasti odbrane.

Poslanici će razmotriti i potvrđivanje Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 94 o radnim klauzulama javnih ugovora, Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropskih zajednica i njihovih država članica, kojim se uzima u obzir pristupanje Hrvatske EU, i Sporazuma Vlade Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o veterinarskoj saradnji.

Na prvoj redovnoj sednici razmatraće se i dopuna i izmena Odluke o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora, koje su podneli Srpska napredna stranka i Demokratska stranka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се