Читај ми!

Han: Bez proširenja EU narednih pet godina

Komesar Evropske unije za susedstvo i pregovore o proširenju u novom sazivu Evropske komisije Johanes Han izjavio je da tokom njegovog petogodišnjeg mandata neće biti proširenja Unije.

Han je u obraćanju Evropskom parlamentu tako potvrdio ranije najave novoizabranog predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da se nijedna država neće pridružiti Uniji do kraja decenije.

Realistično, nijedna zemlja neće u tom periodu biti spremna na pridruživanje Uniji, ali to ne znači da će proces proširenja biti obustavljen, jer će se pregovori o pridruživanju nastaviti sa državama kao što su Srbija i Crna Gora, naveo je Han.

Obrazlažući svoj program, Han je najavio da će intenzivno razgovarati sa Srbijom i drugim zemljama kandidatima pre svega o vladavini zakona, osnovnim pravima i ekonomiji, kako bi se te zemlje što bolje pripremile za članstvo u EU.

Novi komesar EU zadužen za proširenje istakao je da zemlje kandidati ne mogu da ostvare napredak prema članstvu u EU, ukoliko se prethodno ne oslobode nasleđa prošlosti, navodeći da će na poziciji komesara preduzeti sve napore za stabilizaciju regiona, a posebno za unapređenje i produbljenje dijaloga Beograda i Prištine.

Han je istakao da region Zapadnog Balkana ne može da bude "crna rupa" Evrope kad je reč o saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi i podvukao da će Unija raditi na tome da poveže zemlje regiona, kako međusobno, tako i sa Evropskom unijom.

Kao komesar za regionalnu politiku Johanes Han već je stekao iskustva iz prve ruke u Srbiji i drugim zemljama regiona. Kada u sledećih pet godina bude merio napredak zemalja, njegov moto će biti: "Kvalitet reformi je važniji od brzine".

Poslanike u parlamentu interesovalo je kako će zadržati interes za reforme i evropske integracije u zemljama regiona, ako unapred proglasi da neće biti prijema novih članica.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Han je rekao da ima poverenja da će Srbija nastaviti da pokazuje veliku odlučnost i posvećenost u tom procesu.

"Nadam se da će nova vlada u Prištini biti uskoro formirana da bi mogao da bude nastavljen politički dijalog Beograda i Prištine. Na tehničkom nivou razgovori traju, ali njima je potrebna politička podrška", reko je Han.

Na pitanje poslanika šta će preduzeti povodom razlika između Srbije i EU oko sankcija Rusiji, Han kaže da je to pitanje kojim će morati Beograd da se pozabavi.

"Činjenica da se Srbija nije pridružila evropskim sankcijama protiv Rusije jeste nešto o čemu ćemo razgovarati i za to će biti potrebno vreme. Srpska vlada će morati da se time pozabavi", rekao je Han.

Han je u obraćanju Evropskom parlamentu takođe rekao da će Beograd, ako želi da "napreduje ka članstvu, morati da pošalje pravi signal" kad je reč o sankcijama protiv Rusije.

Najavio je da će u prvim nedeljama mandata koji počinje 1. novembra posetiti Srbiju i druge zemlje regiona.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара