Читај ми!

Građani nezainteresovani za politiku

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković izjavio je da je istraživanje NVO "Crta" pokazalo da 57 odsto građana ništa ne zna o reformskim zakonima koje je parlament, na predlog Vlade, usvojio poslednjih meseci.

Vladimir Marinković je, na skupu "Transparentnost rada parlamenta", rekao da je sve manja zaintersovnost građana za politiku, a čak 93 odsto njih ne učestvuje ni u kakvim procesima na lokalu, prenosi Tanjug.

Potpredsednik skupštine je dodao da od 2004. godine opada zainteresovanost građana i za parlamentarna dešavanja, što ukazuje na potrebu da skupština ima bolju i otovreniju komunikaciju sa njima.

"Od 2004. godine nezaintersovanost za skupštinski rad je porasla sa 54 na 74 odsto. Mi želimo da građani budu što uključeniji kako u kontrolnom procesu trošenja budžeta, tako i u procesu donošenja zakona", rekao je Marinković na temu "Parlamentarna komunikacija: transparentnost kroz podsticanje učešća i kontakta sa biračima".

Na skupu, na kojem su bili gosti iz Grčke, uključeni u Tvining projekat "Jačanje kapaciteta Skupštine Srbije u procesu evropskih integracija", Marinković je naglasio da je otvorenost rada parlamenta dvosmeran, a da je dužnost poslanika da svaki dan radi sa građanima na zastupanju njihovih interesa.

Marinković podseća da je saradnja sa nevladinim organizacijama četvrti stub stabilnosti rada skupštine, a u kontekstu evropskih integracija nastoji se da skupština bude u potupnosti otvorena prema biračima.

Kao primer Marinković je naveo nemačku skupštinu u kojoj je, kako je naglasio, i najmanja aktivnost promovisana putem e-parlamenta.

"Nadam se da ćemo i mi uskoro u poptunosti primeniti e-parlament u radu skupštine i plenarnih zasedanja, kao što je sada slučaj sa radom skupštinskih odbora", rekao je Marinković.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво