Читај ми!

DSS: Program štednje Vlade vodi u propast

Demokratska stranka Srbije ocenjuje da je program štednje Vlade Srbije bez razvoja i da vodi u propast, zbog čega se zalaže za prekid evropskih integracija i razvijanje boljih političkih i ekonomskih odnosa s drugim zemljama sveta koje bi mogle da obezbede sredstva za investicije.

Iz Demokratske stranke Srbije poručuju da je uz smanjenje plata i penzija, otpuštanje zaposlenih praktično jedina mera koju Vlada sprovodi, prenosi Beta.

"Obe mere vlast naziva reformskim. Model ekonomske politike Vlade je model 'ne lipši magarče do zelene trave', saopštava DSS.

Iz te stranke navode da odsustvo bilo kakve ideje o tome šta treba da se učini da se pokrene zamrla privreda, odnosno sve što se na teret građana preduzme u cilju smanjenja budžetskog deficita, ne vodi ozdravljenju srpske ekonomije.

"Budžetski deficit će  sekratkoročno smanjiti, siromaštvo stanovništva će doseći nepodnošljive granice, a vlast će već sledeće godine biti pred dilemom da li dalje da smanjuje plate i penzije ili da proglasi bankrot", piše u saopštenju te stranke.

DSS smatra da je "potpuno besmislena" tvrdnja da će izmenama zakona, kao što je Zakon o radu i slični, da se obezbedi toliki priliv stranih investicija da će da se poveća proizvodnja i potreba za radnicima u meri koja bi značila smanjenje nezaposlenosti i koja bi omogućila potrebno povećanje budžetskih prihoda.

"Tako nešto je moguće samo oživljavanjem domaće privrede, kojoj je neophodna pomoć države, posebno u okolnostima stalnog smanjenja domaće tražnje, kao posledice mera štednje. Bez pokretanja domaće privrede, a Vlada na tome ništa ne radi, nezaposlenost će nastaviti da raste, kao i potreba za novim uštedama na teret građana", navode iz DSS-a.

Ta stranka tvrdi da država mora da obezbedi sredstva za investicije u privredi, čak i novim zaduživanjem, koje je opravdano ukoliko prihodi od investicija nadmašuju troškove kredita i obezbeđuje dinamičan rast BDP-a.

Ta sredstva treba usmeriti na kreditiranje profitabilnih razvojnih projekata domaćih preduzeća, osnivanje ili dokapitalizaciju finansijskih institucija kao što su razvojna i izvozna banka, strateška partnerstva sa stranim kompanijama i finansiranje infrastrukturnih projekata, smatraju u DSS-u.

"Prekidom evropskih integracija i razvijanjem političkih i ekonomskih odnosa sa svim zemljama sveta, državama Evroazijskog saveza, Kinom i drugim državama BRIKS-a, arapskim i afričkim zemljama i, naravno, evropskim zemljama, a uvek na osnovu zajedničkog interesa, moguće je naći potrebna sredstva i partnere", zaključuje se u saopštenju DSS-a.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара