Читај ми!

Dačić sa zvaničnicima nekoliko zemalja

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, niz susreta sa stranim zvaničnicima.

Dačić je razgovarao sa ministrom inostranih poslova Španije Hoseom Garsijom Margaljom, koji je ponovo izrazio podršku Španije Srbiji u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, prenosi Tanjug.

Dva ministra su se složila da je bilateralna saradnja odlična u svim aspektima i izrazila interesovanje za dalje jačanje ekonomske saradnje.

Dogovoreno je da se uskoro organizuje susret ministara zaduženih za oblasti ekonomije, energetike i infrastrukture, kako bi se što sveobuhvatnije unapredila privredna saradnja dveju država, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije sastao se sa predsednikom Vlade Tadžikistana Kohirom Rasulzodom. U razgovoru je izražena obostrana spremnost za unapređenje bilateralnih odnosa i dogovorena bliska saradnja tokom predsedavanja Srbije OEBS-u, pogotovo u oblasti bezbednosti, borbe protiv organizovanog kriminala i trgovine narkoticima.

Jedan od prioriteta našeg predsedavanja OEBS-u biće pitanje voda, za šta je tadžikistanska strana posebno zainteresovana, kaže se u saopštenju.

U Dačićevom razgovoru sa ministrom inostranih poslova DNR Koreje Ri Su Jongom konstatovani su dobri bilateralni odnosi, kao i namera da se oni unaprede razmenom poseta na visokom nivou.

Šef srpske diplomatije je iskoristio priliku da još jednom istakne nameru i opredeljenje Srbije da ne samo održava, već i razvija dobre odnose sa prijateljima naše zemlje svuda u svetu.

Intenziviranje saradnje tokom našeg predsedavanja OEBS-u dogovoreno je i sa Turkmenistanom, na Dačićevom sastanku sa turkmenistanskim kolegom Rašidom Meredovim kasno sinoć. Dačić i Meredov izrazili su interesovanje za unapređenje bilateralnih odnosa, posebno kroz jačanje saradnje u ekonomiji i energetici.

Dačić se sastao i sa ministrima spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i Turske. Zlatko Lagumdžija, Mevlut Čavušoglu i Ivica Dačić izrazili su interes za produbljivanje saradnje tri zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Razmotrena je mogućnost da se premijeri BiH, Turske i Srbije sretnu u Beogradu do kraja godine, kako bi razgovarali o konkretnim oblicima saradnje na planu ekonomije.

Sve tri strane zainteresovane su za intenziviranje parlamentarne saradnje, kao i jačanje saradnje ministarstava spoljnih poslova, navedeno je u saopštenju.

Kasnije danas Dačić, koji je u delegaciji Srbije na 69. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prisustvovaće sastanku ministara inostranih poslova država Zapadnog Balkana sa komesarom EU za proširenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара