Читај ми!

Borhart potvrdio odlazak

Šef Euleksa Bernd Borhart potvrdio je da napušta Euleks istakavši dobru saradnju između vlasti u Beogradu, Euleksa i kosovskih institucija za vreme njegovog mandata.

Borhart je u intervjuu Tanjugu rekao da će napustiti Euleks krajem ovog vikenda, da će odluka o njegovom nasledniku biti doneta u Briselu a da će privremeni šef Euleksa biti njegova zamenica Žoel Vašter.

Odlazeći šef Euleksa je istakao da je imao dobru saradnju sa zvaničnicima Srbije, podsetivši da je tokom mandata nekoliko puta boravio u Beogradu a posebno je podvukao "izuzetnu saradnju" na relaciji kosovske institucije-Euleks-beogradske vlasti.

"Imali smo takođe dobru saradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine u Beogradu kome smo pomogli da identifikuje svedoke i još neke činjenice koje su bile bitne za određene slučajeve", rekao je Borhart.

Upitan da kaže da li će prolongiranje konstituisanja vlasti u Prištini odložiti i formiranje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Borhart je podsetio da je prethodni saziv Skupštine Kosova već preduzeo prvi korak donoseći odluku o osnivanju Specijalnog suda.

"Mislim da su pokazali veliki osećaj odgovornosti, ali sada se moraju usvojiti novi zakoni, a to mora da učini sledeći saziv Skupštine Kosova", rekao je odlazeći šef Euleksa.

On je rekao da istraga u vezi navoda Dika Martija nije zadatak Euleksa već nezavisnog specijalnog istražnog tima ali da Euleks podržava tim kada radi na Kosovu.

Borhart je kazao da je verski ekstremizan veliki izazov za mnoge zemlje u Evropi ali da ne predstavlja krivično delo na Kosovu kao ni u većini evropskih zemalja.

"Moje uverenje je da verskim ekstremizom kao problemom treba da se bave kosovske vlasti i verske vođe na Kosovu", kazao je Borhart i dodao da Euleks stupa na scenu kada verski ekstremisti počine krivično delo.

Borhart je rekao da su on i 2.000 ljudi u Euleksu doprineli napretku na polju vladavine prava na Kosovu jer su bili uključeni u rešavanje 2500 krivičnih slučajeva.

"Jedan od naših najvećih uspeha je bilo rešavanje imovinskih pitanja. U toj oblasti bilo je 42.000 slučajeva a ostalo je nekih 400 slučajeva koji još uvek čekaju da budu rešeni", rekao je Borhart.

Napomenuo je da su na neke od rešenja upućene žalbe ali da veruje da će većina njih biti okončana.

"Imali smo veliki broj, preko 300 krivičnih slučajeva, gde je 329 optuženih proglašeno krivima ali takođe, 152 je oslobođeno", rekao je Borhart sumirajući učinak Euleksa za vreme svog mandata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи