Читај ми!

Radulović: Ocena ustavnosti sporazuma sa UAE

Predsednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović podneo je Ustavnom sudu inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Sporazuma sa Ujedinjenim arapskim emiratima.

Na osnovu sporazuma, Vlada i premijer daju kompaniji "Al Ravafed" iz UAE objekte javnih preduzeća u restrukturiranju po pet puta manjoj ceni od tržišne, navodi se u saopštenju pokreta "Dosta je bilo", koje prenosi Fonet.

Daje se, kako se precizira, 3.800 hektara u vlasništvu tih preduzeća po ceni od 6.000 evra po hektaru, dok je tržišna cena 10.000, još 3.800 hektara zemljišta u Karađorđevu bez ikakve naknade, uz podelu profita, pri čemu 80 odsto zadržava "investitor".

Uz to, upozorava pokret "Dosta je bilo", daje se i 2.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Kula, koje trenutno obrađuju lokalni poljoprivrednici koji su ga zakupili na javnom tenderu po ceni od 400 evra po hektaru, a "Al Ravafedu" se daje u zakup po ceni od 250 evra.

U inicijativama se posebno navodi da ti sporazumi narušavaju jedinstvo pravnog poretka Srbije i da su u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom o privatizaciji, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, Zakonom o javnoj svojini i više drugih zakona.

"Ukidajući domaće zakondavstvo i obezbeđujući povlašćen tretman kompanijama iz UAE na štetu svih naših građana, premijer je od Srbije napravio banana državu", ocenjuje pokret "Dosta je bilo", na čijem čelu je bivši ministar za privredu Radulović.

Uz pokret "Dosta je bilo", inicijative za ocenu ustavnosti je potpisalo 6.047 građana, od više od 7.000 potpisnika peticije "Ne damo zemlju ispod žita", koja je sprovedena tokom jula.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи