Читај ми!

Srbija podržava borbu protiv terorizma

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će Srbija snažno podržati međunarodnu borbu protiv terorizma, uključujući akcije protiv Islamske države.

Delegacija Srbije putuje u Njujork na generalnu debatu 69. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Predsednik Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić će od sutra do 26. septembra učestvovati na više sastanaka koji se organizuju tokom održavanja tog najvećeg godišnjeg svetskog diplomatskog skupa i imati veliki broj bilateralnih susreta.

Na konferenciji za novinare uoči puta, Dačić je najavio aktivnosti srpske delegacije, ali je govorio i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima.

"Srbija podržava borbu protiv terorizma u svetu i daje jasnu podršku i ima prema tome jasan politički stav", rekao je šef srpske diplomatije. 

"Radimo izmene pravne regulative koja će omogućiti da sankcionišemo ljude koji učestvuju u konfliktima u svetu", istakao je Dačić i dodao da će Srbija snažno podržati međunarodnu borbu protiv terorizma, uključujući akcije protiv Islamske države, prenosi Tanjug.

Dačić je rekao da Srbija ne može da učestvuje u vazdušnim napadima protiv terorista, ali može na druge načine da – pre svega izmenom zakonodavstva, saradnjom s relevantnim bezbednosnim službama drugih zemalja, a možda i isporukom oružja – pomogne u borbi protiv terorizma.

Uskladićemo spoljnu politku do kraja pregovora

Srbija ima obavezu da uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom do kraja pregovaračkog procesa o članstvu u EU, ali nije realno da ta usklađenost bude postignuta već sada, rekao je šef srpske diplomatije.

Komentarišući primedbe pojedinih država članica EU da spoljna politika Srbije nije u skladu sa politikom Brisela, Dačić je naveo da pregovori o tome tek treba da budu započeti.

"I mi smatramo da Srbija odmah treba da bude članica EU, ali to nije realno", rekao je Dačić ističući da je spoljnopolitički prioriet Beograda članstvo u EU, ali i negovanje najboljih mogućih odnosa sa zemljama koje nisu u članstvu te organizacije.

Ministar spoljnih poslova je, između ostalog, naveo da Srbija nije u obavezi da prekine izgradnju Južnog toka i da to niko ne može da joj nametne.

Srbija nije pravo mesto za prepucavanja ambasadora

Šef srpske diplomatije je ocenio da Srbija nije pravo mesto za prepucavanja ambasadora Rusije i SAD, jer nije međunarodna organizacija u kojoj se iznose takva mišljenja.

Dačić je na molbu da prokomentariše verbalni sukob dvojice ambasadora naveo da se svet nalazi u veoma teškoj krizi međusobnog poverenja, a da će Srbija kao država koja će iduće godine predsedavati OEBS-u insistirati na popuštanju u odnosima velikih sila.

"Srbija srećom nije deo tog konflikta i nije tema razmimoilaženja velikih sila. Srbija nije pravo mesto za iznošenje ovakvih tema, jer su ambasadori Rusije i SAD predstavnici tih zemalja u Srbiji, a Srbija nije međunarodna organizacija da se tu iznose takva mišljenja", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Ambasadori Rusije i SAD u Srbiji – Aleksandar Čepurin i Majkl Kirbi – prethodnih dana su poveli polemiku svojim reagovanjima.

Nakon što je američki ambasador pitao zbog čega bi ruski predsednik Vladimir Putin došao u Beograd povodom godišnjice oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, a ne predsednik neke druge bivše sovjetske republike, Čepurin je odgovorio da je Kirbi "pokazao neverovatno neznanje istorije" jer je rekao da je u Sovjetskom Savezu bilo 12, a ne 15 republika.

Kirbi je na to odgovorio da SAD nikada nisu priznale Letoniju, Estoniju i Litvaniju kao sovjetske republike jer nisu smatrale da je "Hitler imao pravo da pokloni te zemlje".

"Zašto bih ja bio na čelu Prajda"

Ministar Ivica Dačić rekao je da bi za spoljnopolitičku poziciju zemlje bilo dobro da bude održana Parada ponosa, ali da on "ne zna" zašto bi on bio na čelu kolone tokom tog događaja.

Dačić je rekao da "oko toga ne postoji jedinstvena politika EU" i da postoje zemlje EU gde to "nikada nije bilo održano, niti će biti održano", ali je na pitanje novinara u kojim to članicama EU nije bila održana Parada ponosa, on odgovorio da ne poznaje tu oblast.

"Ja nisam poznavalac te oblasti, ali nisu... jednostavno se ne razmišlja ni o zemljama nekim, koje su kandidati, o tom događaju", rekao je Dačić.

Od zemalja kandidata za članstvo u EU Parade ponosa su održane s problemima u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji, dok se na istambulskom Prajdu okuplja više desetina hiljada ljudi, podseća Beta.

Dačić je istakao da Srbija treba da poštuje zakone o zabrani diskriminacije i jedini uslov za to jeste rizik koji postoji, i da održavanje Parade ponosa zavisi od bezbednosne procene.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво