DSS: Bez promene programa stranke

Demokratska stranka Srbije neće menjati svoj program vojne i političke neutralnosti, rekao je zamenik predsednika DSS Aleksandar Popović i pozvao na fer stranačke izbore.

Aleksandar Popović rekao je novinarima da se neće kandidovati, funkcioner stranke Miloš Aligrudić prikupljao je potpise za kandidaturu dok je sednici Glavnog odbora prisustvovala Sanda Rašković Ivić koja je ranije najavila da želi da zamenik Vojislava Koštunicu, prenosi Tanjug.

Popović je istakao da Glavni odbor treba da utvrdi predloge Poslovnika o radu i izmene i dopune Statuta, o kojima će raspravljati Skupština DSS zakazana za 12. oktobar.

"Konstatujem da nije pristigao nijedan predlog izmene i dopune stranačkog programa, te da na samom početku, konstatujem da DSS svoj program neće menjati", rekao je Popović.

Popović je istakao i da će DSS "ostati pri sadašnjim političkim pozicijama i da će, bez Vojislava Koštunice (koji se povukao posle lošeg rezultata na izborima) na čelu, nastaviti da sprovodi politički program koji je svojim najvećim delom on inspirisao i definisao".

"Nastavićemo da se borimo za vojno i politički neutralnu Srbiju, Srbiju koja je slobodna da svoju politiku, u svakom pojedinačnom slučaju, ekonomskom, socijalnom, političkom...sama definiše", rekao je Popović.

Prema njegovi rečima, DSS mora da postane platforma za okupljanje "i da kao takvi budemo realna alternativa svim evrofanatičnim vladama i njihovim tobožnjim opozicionim alternativama".

"Na predstojećoj stranačkoj skupštini moramo, u stvari, pokazati od kakvog smo materijala pravljeni, potvrditi šta smo i koliko vredimo", rekao je Popović.

Naveo je i da "to znači da moramo slobodnim opredeljenjem, isključivo u ime ideje i zajedničkog interesa, a bez ličnih, zavičajnih ili ma kakvih drugih kalkulacija, poštovati Statut, biti fer u lobiranju i izabrati najboljeg među onima koji su se hrabro pojavili kao kandidati za predsednika DSS".

"Ne smemo dozvoliti da budemo pristrasni, uskogrudi i naročito ne lični, kako ne bi došlo do razdora među kandidatima koji bi se odrazio na DSS u celini i izazvao nove potrese", poručio je Popović.

Prema njegovim rečima, mora se unapred znati da će onaj ko bude izgubio na izborima, "zajedno sa svojim pristalicama, pružiti svaku podršku i punu saradnju pobedniku".

Popović je oštro kritikovao aktuelnu vladu zbog politike prema Kosovu i Metohiji, evrofanatizma, neispunjenih obećanja u raznim oblastima, ekonomske i socijlane politike kao i najavljene mere štednje.

"I same mere štednje su u isto vreme populističke i nepravdene - populističke su, jer Vlada nije posegla za pravom racionalizacijom birokratije, a to je otpuštanje sopstvenih stranačkih kadrova zbog kojih su državne institucije, ministarstva, agencije i javna preduzeća prenapregnuti do pucanja", rekao je on.

On je naveo i da je "Vlada obećala ukidanje preko sto različitih agencija i uprava, a ukinut je jednocifren broj, i to najvećim delom radom jedne ministarke, pa se sada, zbog nesposobnosti vlade da uradi ono što je obećala, meri kako će i koliko biti smanjene plate i penzije".

Sednici Glavnog odbora, čiji prvi deo je bio otvoren za novinare prisustvovali su i Slobodan Samardžić, koji je ranije najavio da se neće kandidatovati za predsednika DSS, kao i Andrija Mladenović, koji se nije izjašnjavao o navodima medija da je potencijalni kandidat.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво