Kif: Reformisana Srbija u reformisanoj EU

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif ocenio je da je Srbija ostvarila napredak na putu ka EU, ali da se posao nastavlja i da je sada ključna primena usvojenih zakona i sprovođenje reformi, uključujući rebalans budžeta.

Ambasador Denis Kif kaže da vidi pomak u ekonomskim reformama, i usvajanju zakona, ali da je za sada najvažnija primena donetih zakona, prenosi Tanjug.

"Smatram da su u kombinaciji sa novim zakonima ovo pozitivni koraci u pravcu reformisanja srpske ekonomije i nastavka procesa približavanja Evropskoj uniji", tvrdi Kif.

Podseća da su i vladavina prava, bezbednost, sloboda medija i tolerancija vrednosti koje su važne za proces pristupanja EU i nada se da će do kraja meseca u Beogradu biti održana "Nedelja ponosa".

Britanski ambasador je napomenuo da će Srbija, kada preuzme predsedavanje OEBS-u naredne godine, moći da pokaže koliko je privržena zajedničkim vrednostima.

Kif je osudio napad na nemačkog državljanina u Beogradu.

"To je užasan slučaj. Ja sam zadovoljan što je policija mogla da radi tako brzo", rekao je Kif i dodaje da je "pitanje tolerancije u društvu veoma važno. Nadam se da možemo da vidimo uspešan, slobodan, miran Prajd tokom ovog meseca."

Navodi da je pre 15 godina bio na službi u Pragu, u vreme pristupanja Češke EU, ambasador Kif je priznao da je proces pristupanja težak i obiman posao.

"Znam kako je posao težak, kako treba da nađete nove administrativne resurse, treba da nađete načina da radite sa Evropskom komisijom. To nije lako, ali je moguće. Vidim ovde u Srbiji prve korake, a mislim da se posao nastavlja", istakao je Kif.

Na pitanje kakav je stav Londona u vezi sa otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine, Kif je rekao da još nije moguće reći koje će poglavlje biti otvoreno prvo.

"Poglavlja 23, 24 i 35 su sva važna, i mislim da u svima ima napretka, to je jasno, ali zavisi od toga kakav će biti napredak u budućnosti, kakva će biti situacija do kraja godine", podvukao je britanski ambasador.

Govoreći o Poglavlju 35, koje se odnosi i na pitanje Kosova, Kif je rekao da je normalizacija odnosa nužna i da postoji Briselski sporazum, ali da je činjenica da zbog izbora u Srbiji i potom na Kosovu nije bio moguć dijalog na najvišem nivou.

Na pitanje da li smatra da je 2020. godina realan rok za ulazak Srbije u EU, britanski diplomata je odgovorio da su rokovi korisni jer fokusiraju pažnju i energiju, ali da je važan realan napredak i da sve zavisi od toga kakav će biti taj napredak. Odnosi Srbije i Velike Britanije su, prema njegovoj oceni, dobri i u usponu.

"Prvi razlog za to jeste da se vode pregovori o pristupanju EU, jer za nas je to veoma važno, to da će zemlje Balkana biti članice EU, posebno što se tiče Srbije. Mi želimo da Srbija bude uspešna, reformisana članica EU", istakao je Kif.

Komentarišući mogućnost da u Britaniji 2017. godine bude održan referendum o ostanku u EU, Kif je rekao da građani Britanije žele da vide reforme u EU.

Kif je ponovio da Velika Britanija misli da Srbija može biti članica EU, ali da su za to potrebne ekonomske i političke reforme u Srbiji.

"Mi takođe mislimo da su potrebne reforme i u EU. Možemo da kažemo da hoćemo da vidimo reformisanu Srbiju u reformisanoj EU, i da mi budemo članica takve EU, zaključio je britanski diplomata".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво