Ugljanin: Ili bolji uslovi ili bojkot izbora

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin najavio bojkot ako se izbori za Nacionalne savete ne održe po demokratskim principima. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave: Svi neophodni podaci o biračkom spisku na sajtu.

Ugljanin je zatražio da izborne liste koje učestvuju na izborima za nacionalne savete imaju ista prava kao i liste koje se kandiduju na lokalnim i republičkim izborima, prenosi Beta.

"Tražimo da u opštinskim radnim telima i na biračkim mestima manjine kandiduju svoje predstavnike kako bi izbori bili demokratski", kazao je Ugljanin na sednici skupštinskog Odbora.

U suprotnom, kako je rekao, neće učestvovati na nedemokratskim izborima.

Predsednik SDA je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatražio da se tehnički omogući da predstavnici manjina imaju uvid u njihov jedinstveni birački spisak.

Ugljanin je kazao da se na prethodnim izborima za nacionalne savete dešavalo da građani dođu na biračka mesta na kojima su inače glasali, a da se ispostavi da je njihovo biračko mesto 45 kilometara daleko.

Prema njegovim rečima, zbog takvih propusta Srbija bi mogla da ima problema tokom evrointegracija, ali i tokom predsedavanja OEBS-om sledeće godine.

"Kako ćemo bilo kome moći da držimo lekcije o demokratiji?", upitao je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, ukoliko nema vremena da se sve ispravi bolje je odložiti izbore.

Predsednik skupštinskog odbora Meho Omerović predložio je da se zahtevi Ugljanina proslede nadležnom ministarstvu i RIK-u kako bi odbor dobio odgovore o merama koje nameravaju da preduzmu tim povodom. 

"Predlog upućujemo zbog toga što Odbor nije nadležan da odlučuje o ovakvim zahtevima i menja zakone. Zato tražimo odgovore nadležnih instanci", kazao je Omerović.

Članovi odbora su taj predlog usvojili, te je ministarstvu i RIK-u dat rok od pet dana da odgovore na zahteve.

U međuvremenu, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da pripadnici manjina mogu na sajtu ministarstva da provere da li su upisani u poseban birački spisak.

Dodali su da će biračka mesta za glasanje za savete nacionalnih manjina biti poznata nakon odluke RIK-a, koja je, po zakonu, vrhovni organ za sprovođenje tih izbora.

Birači će biti upoznati sa mestom glasanja kroz poziv, saopštilo je ministarstvo.

Predstavnici RIK su objasnili detalje izbornog postupka, a predložene sugestije će biti pažljivo razmotrene kako bi se u potpunosti sačuvala demokratičnost izbora. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи