Читај ми!

Jakunjin: Srbija pod pritiskom zbog Ukrajine

Predsednik Fonda Andreja Prvozvanog Vladimir Jakunjin kaže da se Srbija sada nalazi pod pritiskom zbog svog stava oko ukrajinske krize i da "izdržava udarac".

Andrej Jakunjin je, na pitanje srpskih novinara da li Srbija može da ostane neutralna u stavu prema krizi u Ukrajini, rekao da, "kao što je Jugoslavija bila partizanska zemlja, Srbija nikako ne može da ostane neutralna prema fašizmu i nacizmu", prenosi Tanjug.

"Srbija se sada nalazi pod pritiskom i izdržava udarac", rekao je Jakunjin novinarima u Centru "Sava".

Naveo je i da "nacizam i fašizam (u Ukrajini) nemaju opravdanje i takvi pokreti i radnje ne mogu da naiđu na podršku".

"To je naš stav sa kojim se svi slažu", dodao je Jakunjin.

Jakunjin, koji je i direktor Ruskih železnica, nalazi se na listi ruskih zvaničnika kojima su Evropska unija i SAD uvele sankcije zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi.

Osim ostalog zabranjeno im je putovanje i raspolaganje imovinom u tim državama.

"Kirbi pokazao da ne zna istoriju

Povodom komentara američkog ambasadora Majkla Kirbija zašto ruski predsednik Vladimir Putin dolazi u posetu Srbiji, Jakunjin je rekao da je Kirbi pokazao nepoznavanje istorije Sovjetskog Saveza i Drugog svetskog rata.

"On (Kirbi) nije dobro upoznat sa istorijom Sovjetskog Saveza i Drugog svetskog rata. Možda će se naći ljudi koji mogu da mu donesu knjige... ako zna da čita", rekao je Jakunjin, upitan da prokomentariše komentar američkog ambasadora koji je rekao da su Beograd u Drugom svetskom ratu oslobađali ukrajinski vojnici.

Jakunjin je dodao da je i ranije imao sumnje u to da se u najboljim visokoškolskim ustanovama Amerike budućoj političkoj eliti daje pravo znanje istorije i politike.

"Više puta smo bili svedoci kako Amerikanci mešaju delove sveta, kontinente i to - ko je sa kim u kontaktu", rekao je Jakunjin novinarima u centru "Sava", gde je završena međunarodna konferencija posvećena Prvom svetskom ratu.

Jakunjin, koji je i direktor Ruskih železnice, rekao je u vezi sa ruskim kreditom srpskoj železnici da "ruska država daje kredit i radi sa Srbima, a da Amerikanci mogu da se odmore".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара