Читај ми!

Kirbi: Srbija ima pravo da zove koga hoće

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi kaže da Srbija ima pravo da pozove koga god hoće i kada god hoće u posetu, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina. Ističe da je samo želeo da skrene pažnju na istorijski kontekst Dana oslobođenja Beograda.

Na pitanje novinara da objasni to što je u intervjuu Večernjim novostima postavio pitanje zašto Putin dolazi, Kirbi je odgovorio da Srbija ima pravo da zove koga god hoće.

"To je na Srbiji i srpskom rukovodstvu, a ja samo mislim da je kontekst malo izvrnut", prenosi Tanjug.

Kirbi je objasnio da nije reč o tome da se on ne slaže sa dolaskom ruskog predsednika, već da smatra da obeležavanje oslobođenja Beograda treba da bude podsetnik i na istorijski konktekst.

U oslobođenju je, prema njegovim rečima, učestvovala i Treća ukrajinska armija, deo Crvene armije SSSR, kao i vojnici iz više sovjetskih republika - Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana, Gruzije, Kazahstana...

"Svi ljudi iz SSSR-a, kao i iz Srbije, želeli su da se oslobode nacista i to je ono što sam želeo da naglasim i da stavim priču u taj kontekst", rekao je američki ambasador.

Na pitanje da li se njegova izjava može shvatiti kao pritisak na Beograd da se izjasni između Moskve i Vašingtona, Kirbi je odgovorio odrično.

"Ne, želim da kažem da je oslobođenje Beograda, kao i Varšave, Pariza i drugih gradova bilo važno mnogima - SAD, Francuskoj, Srbiji, Ukrajini, Rusiji, jer nacizam je zlo", rekao je Kirbi.

Upitan zbog čega je u intervjuu napravio razliku između poseta kineskih i ruskih zvaničnika, Kirbi je rekao: "Vi možete da to tumačite kako hoćete, ali ja vam kažem u kom kontekstu sam govorio: Kina je u Drugom svetskom ratu takođe učestvovala i na istoku se borila protiv Japana".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво