Читај ми!

Imenovani direktori javnih preduzeća u Beogradu

Skupština grada Beograda imenovala je 16 direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad. Bez rasprave imenovani i direktori ustanova kulture.

Direktori javnih preduzeća imenovani su na osnovu konkursa koji je rapisan 27. juna ove godine, prenosi Tanjug.

Za direktora "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" imenovan je građevinski inženjer Svetozar Veselinović, dok je za direktora "Beogradputa" imenovan takođe građevinski inženjer Ivan Tejić.

Oni su imenovani na period četiri godine, kao i ostali direktori.

Tako je za direktora JP "Pogrebne usluge" imenovan magistar ekonomskih nauka Dragan Baltovski, za direktora "Beogradskih elektrana" matematičar Goran Aleksić, a za direktora "Zelenila Beograd" pravnik Slobodan Stanojević.

Direktor "Gradske čistoće" je inženjer rudarstva Miroslav Bogdanović, "Gradskih pijaca" doktor veterinarske medicine Ivan Sočo, GSP-a mašinski inženjer Željko Milković, a "Parking servisa" inženjer saobraćaja Andrija Čupković.

Prvo čovek Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda biće arhitekta Branislav Popović, dok će "Studio B" voditi novinar i ekonomista Ivana Vučićević.
Za direktora Ade Ciganlije imenovan je ekonomista Žarko Šormaz, a za direktora Centra "Sava" mašinski inženjer Dragan Grgurević.

Direktor "Beogradske tvrđave" od danas je menadžer evropskog biznisa Nikola Kovačević, "Beogradvoda" Nenad Đinđić, a "Javnog osvetljenja" ekonomista Aleksandar Cincar Poposki.

Gradski menadžer Goran Vesić pozvao je odbornike da podrže izbor navedenih 16 direktora, a da se dva predložena rešenja, za direktora "Urbanističkog zavoda" i "Hipodroma" ne usvoje jer nadležni ne mogu da garantuju da će oni dovoljno dobro raditi svoj posao.

Odbornici prilikom glasanja nisu izabrali direktore "Urbanističkog zavoda Beograd" i "Hipodrom", a novi javni konkursi sprovešće se na način koji je propisan zakonom.

Vesić je podsetio da je bio raspisan konkurs za 20 direktora gradskih javnih preduzeća, a dva konkursa, za "Infostan" i "Gradsko stambeno", nisu zatvorena jer najbolji kandidati nemaju dovoljan broj bodova.

Kako kaže, uveren je da će direktori tih preduzeća biti izabrani na nekoj od narednih sednica Skupštine grada.

Vesić je podsetio da je na konkurs za direktore pristigla 271 prijava, a najviše ih je bilo za "Gradske pijace" – 32. Na konkurs za "Zelenilo Beograd" prijavio se 21 kandidat, kao i za Gradsku čistoću, za "Sava" centar – 18, "Infostan" 15, "Studio B" četiri.

Objašnjavajući zašto su uglavnom izabrani dosadašnji vršioci dužnosti, Vesić je rekao da su oni iskoristili šansu i svojim radom pokazali da mogu uspešno da vode preduzeće. Kao primer naveo je "Beogradski vodovod i kanalizaciju", koji je iz svojih sredstava uspeo da isfinansira završetak fabrike vode "Makiš 2".

Imenovani direktori ustanova kulture 

Poslanici su imenovali i predsednike ustanova kulture u Beogradu: Nela Mićović imenovana je za direktorku Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, dok je za direktora Istorijskog arhiva grada imenovan Dragan Gačić, prenosi Beta.

Za direktorku Jugoslovenskog dramskog pozorišta izabrana je Tamara Vučković Manojlović, a za direktora Pozorišta na Terazijama Aleksandar Đaja.

Na čelu Beogradskog dramskog pozorišta biće Slobodan Ćustić, dok je za direktora Ateljea 212 izabran Branimir Brstina.

Za direktora Pozorišta "Duško Radović" imenovan je Aleksandar Rodić, dok je direktor Pozorišta "Boško Buha" Milorad Mandić.

Novi direktor Muzeja "Nikola Tesla" biće Branimir Jovanović, "Zvezdara teatra" Dušan Kovačević, a "Bitef teatra" Miloš Latinović.

Za direktora Pozorišta "Puž" imenovan je Branislav Milićević, a Pozorišta lutaka "Pinokio" Igor Bojović.

Novi direktor Omladinskog pozorišta "Dadov" biće Vladimir Mijović, dok je Olivera Ježina nova direktorka Dečijeg kulturnog centra Beograd.

Mihailo Petković je direktor Prodajne galerije "Beograd", a Filip Brusić Renaud Kuće legata.

Funkciju direktora Centra za kulturu Lazarevac obavljaće Stela Stanišić, Centra za kulturu Mladenovac Branko Miloradović, a Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica Nataša Nikolić.

Takođe, ponovo će biti raspisan javni konkurs za direktora Kulturnog centra Beograd, pošto su kandidati na prvom konkursu poslali nepotpune prijave.

Dozvoljena izgradnja visokih zgrada

Na sednici Skupštine grada odbornici su usvojili i izmene Generalnog plana Beograda kojima se u prestonici omogućava gradnja objekata viših od 32 metra.

Odluci se usprotivila inicijativa građana "Ne da(vi)mo Beograd" koja je dobila dozvolu da kao zainteresovana strana prisustvuje današnjem zasedanju, koja je kazala da se usvajanjem ovih izmena "na mala vrata uvode velike promene za građane, kojih oni nisu svesni".

Dva predstavnika ove inicijative su po završetku rasprave o ovoj tački dnevnog reda u sali gradskog parlamenta razapeli transparent "Stop investitorskom urbanizmu".

Predstavnik inicijative Dobrica Veselinović istakao je da su oni uložili oko 2.000 prigovora na generalni plan Beograda jer smatraju da se time "omogućava korist neimenovanim investitorima i novac preliva u privatne fondove".

"Ne treba da dozvolimo da neimenovani arapski investitori bez ugovora i mimo pravila grade na najlukuznijim lokacijama u Beogradu, a sve što znamo i što smo videli o tome je maketa", kazao je Veselinović i dodao da će oni nastaviti svoje aktivnosti kako bi se sačuvali Beograd i novac Beograđana.

Odbornici su danas usvojili i regulatorne planove za pojedine gradske oblasti, a očekuje se i imenovanje i razrešenje pojedinih direktora javnih preduzeć čiji je osnivač Grad. 

Promenjen naziv Zagrebačke i dela Kumodraške ulice 

Skupština je donela odluku o promeni imena Zagrebačke ulica u Beogradu, koja će se od danas zvati Ulica Koče Popovića, i dela Kumodraške, koji će se zvati Bulevar Peka Dapčevića.

Nadležni su na sednici istakli da je porodici Koče Popovića pripadao veći deo zgrada u Zagrebačkoj i da je on tu rođen, dok je kroz Kumodrašku i njenu okolinu (Bulevar oslobođenja) prošla Crvena armija, prenosi Tanjug.

Deo Kumodraške koji je promenio ime prostire se od raskrsnice sa Darvinovom do Vojvode Stepe.

Predsednica Komisije za imenovanje trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić istakla je da slavne vojskovođe zaslužuju zahvalnost za dela kojima su oslobodili Beograd i da je trebalo još ranije da dobiju ulice.

Odbornici DS-a rekli su da podržavaju da Peka Dapčević i Koča Popović imaju ulice u Beogradu, ali nisu saglasni s tim da se promeni ime baš Zagrebačke ulice, jer je to neprimereno i da će se grad "previše ogrešiti o Koču Popovića ako promene ime Zagrebačke", jer se on zalagao za bratstvo i jedinstvo.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević smatra da se ispravlja istorijska nepravda prema ljudima koji su oslobodili Beograd time što se danas ulicama daju njihova imena.

Skupština grada osnovala je i Službu za centralizovane javne nabavke radi racionalnijeg trošenja budžetskih sredstava od strane naručilaca čiji je osnivač grad, poput sekretarijata, gradskih preduzeća...

Služba će sprovoditi postupak centralizovanih javnih nabavki za potrebe organizacionih jedinica gradske uprave, ustanova, JKP, i ostalih preduzeća i organizacija čiji je osnivač grad. Sredstva za finansiranje rada službe obezbeđuju se u budžetu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво