Читај ми!

Nova stranka: Akademsku čestitost propisati zakonom

Nova stranka uputila je u skupštinsku proceduru predlog za dopunu Zakona o visokom obrazovanju, koji predviđa uvođenje principa akademske čestitosti kao neophodnog atributa koji mora da zaštiti srpsko visoko obrazovanje od plagijata, rekao je predsednik te stranke Zoran Živković.

Zoran Živković je na konferenciji za novinare u sedištu stranke rekao da sa plagiranim diplomama "neki postaju nosioci najviših državnih funkcija i da to mora biti prekinuto", prenosi Tanjug.

Zamenik predsednika Nove stranke Vladimir Pavićević, koji je takođe poslanik u Skupštini Srbije, rekao je da je predlog za dopunu zakona u skupštinsku proceduru upućen 15. septembra i pojasnio da je to učinjeno pošto je ministar prosvete Srđan Verbić, tokom nedavne rasprave o izmenama Zakona o visokom obrazovanju, rekao da amandman Nove stranke ne može da bude usvojen jer je uložen na pogrešan član zakona.

Pavićević je podsetio da je ministar ukazao da princip akademske čestitosti može biti deo člana četiri, pa su stručnjaci za oblast obrazovanja Nove stranke tako i predložili dopunu zakona koja je upućnena u skupštinu.

Takođe, predlog Nove stranke predviđa i da se doda član 5a koji precizira da se "akademska čestitost zasniva na samostalnoj izradi pisanih radova, kao i na striktnom poštovanju tuđih autorskih prava".

"Mora se reagovati na sitauciju u kojoj nosioci najviših javnih funkcija plagiraju svoje radove, da li će građani da veruju u instituciju koju predstavljaju kada su pokrali tuđe znanje", rekao je Pavićević i ponovio da postoje ne samo sumnje da su delovi doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog plagirani.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво