Читај ми!

Srpska lista neće sa Samoopredeljenjem

Srpska lista spremna je da učestvuje u budućoj kosovskoj vladi u kojoj neće biti predstavnika pokreta Samoopredeljenje, dogovoreno je na sastanku političkih predstavnika Srba sa KiM i premijera Aleksandra Vučića.

Na sastanku u Vladi Srbije postignuto je apsolutno jedinstvo o svim stavovima, a usvojeni su i principi za delovanje Srpske liste u pokrajinskoj vladi, preneo je novinarima direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je na zajedičkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima liste "Srpska", predsednicima opština sa Kosmeta i Upravljačkog tima za formiranje ZSO rekao da je lista "Srpska" otvorena za razgovore sa svima i spremna za druge mogućnosti uključujući i vanredne izbore.

Đurić je preneo i da je na sastanku predstavnika Srba sa KiM i Vučića dogovoreno da je "osnovno merilo i osnovi princip za učešće Srba to na koji način i u kojoj meri će srpska zajednica u celini imati koristi od tog učešća".

Objasnio je i da se to odnosi "kako kroz rad u centralnim pokrajinskim institucijama tako i kroz zajednički rad na formiranju ZSO koji očekujemo sa predstavnicima buduće vlade, ko god da je bude formirao".

Prema njegovim rečima, to znači da "onaj ko želi da računa na podršku srpskog naroda mora da računa sa time da rad buduće vlade mora da bude uperen ka jačanju i unapređenju interesa srpske zajednice na KiM".

"Drugi princip za formiranje vlade je ekonomski razvoj i ekonomska dobrobit za sve građane koji žive na području Kosmeta, jer je u prethodnih 15 godina ekonomija bila u senci politike velikih tema, a posledice toga trpeli su i Srbi i Albanci", rekao je Đurić.

"Mi kao Vlada Srbije i Srpska lista kao legitimni predstavnik srpskog naroda na Kosmetu, želimo da buduća vlada na KiM kao svoj prioritet u radu ima ekonomski oporavak naše južne pokrajine", doda je Đurić.

Naveo je i da se to odnosi na "ekonomsko jačanje svih i stvaranje preduslova da se trgovina i privredni život odvijaju nesmetano sa obe strane administrativne linije i između centralne Srbije i ostalih delova naše teritorije".

"Treći, veoma važan kriterijum u političkom smislu jeste činjenica da mi ne želimo da srpska zajednica na KiM učestvuje u vlasti u kojoj bi učestvovali ljudi čije celokupno političko delovanje upereno protiv srpskih državnih i nacionalnih interesa na jedan neskriven način", rekao je Đurić.

Uz napomenu da Beograd nema iluzija oko toga da mnogi u političkoj eliti u Prištini nemaju previše simpatija za naš narod i državne i nacionalne interese, Đurić je istakao da "Srpska lista ne može da učestvuje u budućoj kosovskoj vladi sa onima koji otvoreno izlaze u javnost sa stavom da, ukoliko uđu u vladu, nikada neće podržati stvaranje ZSO".

"Očekivati od nas da tako nešto podržimo je, jednostavno, iluzorno i tu mislim najpre na pokret Samopredeljenja Albina Kurtija", rekao je Đurić.

Konstitutivna sednica kosovske skupštine trebalo bi da bude nastavljena sutra, a na dnevnom redu biće dve tačke – izbor predsednika i potpredsednika kosovskog parlamenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво