Читај ми!

Sastanak o političkoj situaciji u Vojvodini

Predstavnici stranaka koje imaju poslanike u Skupštini Vojvodine razgovarali o rešavanju političke situacije u pokrajini. Predsednik pokrajinske skupštine, Ištvan Pastor, koji je inicirao sastanak, rekao da će je zadovoljan razgovorima, koji će se nastaviti za desetak dana.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke. 

Pastor je rekao je da je zadovoljan sastankom s predstavnicima nekoliko političkih stranaka i pozvao stranke koje se nisu pojavile na sastanku da se pridruže pregovorima, kako bi se rešila kriza u Vojvodini, prenosi Beta.

"Sastanak je bio uspešan zbog atmosfere, zbog zaključaka, zbog odgovornosti. Svi su bili saglasni oko toga da problem možemo rešavati samo političkim dijalogom, sa ambicijom traženja zajedničkog rešenja", rekao je Pastor na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Pastor je naveo da je na sastanku predloženo formiranje vlade koju bi činile sve političke stranke, pa "do nekih drugih mogućnosti", i da je dogovoreno da se razgovori nastave za desetak dana.

Prema njegovim rečima, nakon sastanka je razgovorao sa predstavnikom DS-a, šefom njene poslaničke grupe Borislavom Novakovićem, i dodao da očekuje da se ta stranka pridruži razgovorima, kao i LSV i NDS.

Rekao je da je Novakovića pozvao na razgovor, a na pitanje da li će to isto učiniti i sa šefovima poslaničkih grupa LSV i NDS, Pastor je rekao da neće. Na novinarsko pitanje zašto neće, on je odgovorio: "Zato".

DS, LSV i NDS juče su saopštili da neće moći doći na sastanak. DS i LSV su naveli da će izostati zbog ranije preuzetih obaveza, kao i zbog toga što se ne zna dnevni red sastanka, a NDS će izostati zbog toga što ima sednicu Predsedništva stranke.

SNS i SPS: Sastanak dokazao da je pokrajinska Vlada pala

Potpredsednici Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije, Igor Mirović i Dušan Bajatović, ocenili su da je današnji sastanak još jedan dokaz da je pokrajinska vlada pala.

Mirović je novinarima nakon sastanka sa Ištvanom Pastorom rekao da je jasno da pokrajinska vlada nema suštinski kapacitet da upravlja javnim poslovima.

"U suštini, pokrajinska vlada je pala i važno je da se otvori dijalog za izlazak iz krize", rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, SNS je spremna na kompromis i na izbor nove pokrajinske Vlade.

Mirović je ponovio da pokrajini nisu potrebni vanredni izbori jer je Srbija u teškoj, nasleđenoj krizi, zbog čega je potreban mir da se kriza reši a i građani su "siti izbora".

Bajatović je, takođe, ocenio da je pokrajinska vlada "suštinski pala" i ocenio da neće biti vanrednih pokrajinskih izbora, ako se postigne dogovor oko toga šta treba da se radi.

On je Demokratsku stranku optužio za proizvođenje krize u Vojvodini, koja ide u prilog onima koji se zalažu za ukidanje autonomije te pokrajine.

Mirović i Bajatović su kazali da u Skupštini Vojvodine treba da se postigne dogovor oko rešavanja važnih pitanja, kao što su budžet, Statut pokrajine i donošenje Zakona o finansiranju i nadležnostima Vojvodine.

DSS: Neprihvatljiva promena Ustava

Demokratska stranka Srbije je saopštila da će i dalje učestvovati u razgovorima o vlasti u Vojvodini, ali da je za tu stranku neprihvatljivo da se menja Ustav Srbije.

DSS su, prema saopštenju, na današnjem sastanku predstavljali potpredsednik stranke Borko Ilić i predsednik pokrajinskog odbora Milenko Jovanov.

Naveli su da je za DSS "apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo učešće u aktivnostima koje podrazumevaju promenu Ustava Srbije, posebno kada pozivi za promenu Ustava stižu iz Brisela i drugih zapadnih centara moći".

Za DSS je očigledno da nije Ustav izvor problema u kojima se Vojvodina danas nalazi, već "izvor problema treba tražiti u kontinuiranom nepoštovanju Ustava i krizi u vladajućoj koaliciji".

Dodaje se da nakon današnjih razgovora DS S ne može da se odredi prema konceptu koncentracione vlade, jer se i dalje ne zna koji bi poslovi i zadaci pred tu vladu bili stavljeni i koja bi bila politika te vlade.

"Demokratska stranka Srbije će učestvovati u daljim razgovorima, ukoliko budu bili zakazani, ali isključivo u skladu sa navedenim stavovima", zaključuje ta stranka.

Na vlasti u Skupštini Vojvodine je koalicija DS, LSV i SVM.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво