Hombah: Britaniji i Srbiji mesto u EU

Bivši specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Bodo Hombah kaže da se jednako zalaže za to da Britanija ostane deo evropske zajednice, kao i da Srbija bude primljena kada za to dođe vreme.

Bodo Hombah je, u autorskom testu za nemački list Handelsblat, rekao da je "apsurdna situacija" to što Britanija razmišlja da napusti Evropsku uniju, dok Srbija energično želi članstvo u tom klubu, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, bez Britanije, kolevke evropske demokratije, kontinent bi bio trajno oštećen, a Engleska izolovana kao nikad dosad.

"A Balkan ne može da se stabilizuje bez Srbije", ističe Hombah.

Kako je primetio, Srbija želi da bude deo Zapada, a da istovremeno održava tradicionalne veze sa Rusijom, što je, kako ocenjuje, "dobra stvar".

Pristup Ukrajine po principu "baciti se u naručje Evrope u kojoj je neprijatelj mog prijatelja i moj neprijtelj" više nije primeren, ukazuje Hombah i dodaje da razmišljanje u pravcu polarizacije umesto saradnje više nije evropska tradicija.

Hombarh, socijaldemokrata i šef kabineta bivšeg kancelara Gerharda Šredera, istovremeno ukazuje na opasnosti od sve većeg otuđenja i polarizacije u Evropi, konstatujući da duh harmonije, koji je doveo do stvaranja Evropske unije, nažalost nedostaje u aktuelnoj političkoj debati u Briselu, te da EU mora da promeni svoj kurs.

"Nešto tu ozbiljno nije u redu. Brisel takođe treba da se zapita kako je uopšte Britanija mogla da se otuđi od EU", naveo je Hombah, ukazujući na to da razlozi leže u birokratskim iluzijama, kao i u brojnim lobistima koji, kako kaže, iskorišćavaju nestručnost donosilaca odluka.

Evropska unija je projekat, a ne svojina, istakao je Hombah i podsetio da je nakon hiljadugodišnjih neprijateljstava, evropsko ujedinjenje postalo najveći mirovni projekat u istoriji Kontinenta koji je Evropljanima doneo veliki ekonomski uspeh, značajan prosperitet i socijalni mir.

Prema njegovim rečima, suština nije u osvajanju teritorija u kontekstu stereotipnog geostrateškog razmišljanja, već u novom načinu života.

Putovanje je cilj, a činjenica da Kremlj više ne gleda na stvari na taj način donosi probleme i nove opasnosti Moskvi. Evropljani nisu izneli Rusiji ubedljive argumente za saradnju i između dve strane sve je veće nerazumevanje, kaže Hombah.

"Niko nije ostrvo (pa ni Britanija). U globalnoj slici, nijedna zemlja ne može danas sama. Svi moramo da naučimo da se nadmećemo jedni s drugima, umesto jedni protiv drugih. Svaka zemlja može samo da ima korist od međunarodnih odnosa u kojima nema gubitnika", zaključuje Hombah.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи