Читај ми!

Zajednička predstavništva Srbije i Makedonije

Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije, Ivica Dačić i Nikola Popovski potpisali sporazum o zajedničkim diplomatsko - konzularnim predstavništvima u inostranstvu uz najavu da će uskoro biti definisane lokacije i države u kojima će biti zajedničke kancelarije.

Šefovi diplomatija Srbije i Makedonije su istakli da su dve zemlje prijateljske zemlje i da je zajednički interes da bilateralni odnosi među njima budu najbolji mogući, javila je agencija MIA, a prenosi Tanjug.

Dačić i Popovski najavili su da će druga zajednička međuvladina sednica biti održana u Skoplju u oktobru ili u novembru.

Popovski je naveo da je sa Dačićem razgovarao o ekonomskoj saradnji, razvoju turizma, Koridoru 10 i o unapređenju energetskog i železničkog povezivanja, dok je srpski ministar ocenio da bi Beograd i Skoplje trebalo da razmotre zajednički nastup na trećim tržištima.

Ivica Dačić sastao se u Skoplju sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovom i predsednikom makedonskog parlamenta Trajkom Veljanovskim sa kojima je razgovarao o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima.

Ivanov je ocenio da u fokusu saradnje dve države u narednom periodu treba da budu ekonomske veze i zajednička ulaganja. 

Veljanovski i Dačić izrazili su želju za bržu integraciju dve zemlje u Evropsku uniju i razmotrili izazove koji se nalaze na putu evrointegracija ističući međusobnu podršku.

Dačić i njegovi domaćini izrazili su spremnost za jačanje regionalne saradnje, posebno ekonomske, kao i za nastavak gajenja prijateljskih odnosa dve zemlje.

Ivica Dačić je posetu Skoplju iskoristio da pozove makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da 16. i 17. decembra u Beogradu prisustvuje susretu kineskog premijera Lija Kećianga sa premijerima 16 zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи