Читај ми!

Da li je dijalog Beograda i Prištine ugrožen

Nastavak konstitutivne sednice kosovske skupštine, odložen je za 18. septembar, na zahtev liste "Srpska". Odlaganjem sednice, ranije najavljene za sutra, Lista Srpska traži dodatno vreme za konsultacije, zbog neslaganja sa stavom pokreta Samoopredeljenje za revidiranje i mogući prekid dijaloga Beograda i Prištine.

Potpisivanjem sporazuma između vodećih opozicionih albanskih stranaka o zajedničkom delovanju nastupio je novi momenat, jer pokret Samoopredeljenje, jedan od potpisnika sporazuma, traži revidiranje Briselskog sporazuma i aktivno učešće u nastavku dijaloga.

Srpska lista ne želi bilo kakav prekid dijaloga i želi dodatno vreme kako bi odlučila o daljim potezima.

"Briselski sporazum je donet na osnovu dogovora i mukotrpnih pregovora između predstavnika Beograda i Prištine uz podršku međunarodne zajednice. Promena Briselskog sporazuma i vraćanje na sve ono što je dogovoreno 19. aprila, za nas je neprihvatljivo", kaže Aleksandar Jablanović, predsednik liste "Srpska".

Iz Samoopredeljenja poručuju da će dijalog biti vođen samo sa Evropskom unijom i Evropskom komisijom, kao i sa kosovskim Srbima, ali ne i sa Beogradom.

"Mi ne možemo da odlučimo ko će da bude u albanskoj delegaciji, ali dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi", kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Osim srpskih, i međunarodnih predstavnici na Kosovu izrazili su zabrinutost zbog stavova Samoopredeljenja, jer će, navodno, u ovom pokretu imati kapacitete da revidiraju sve tačke do sada postignutih sporazuma i da najverovatnije nešto u njima izmene.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun poručuje da će dijalog i dalje voditi premijeri, a da će ekipu Prištine u tehničkom delu dijalogu voditi predstavniik Samoopredeljenja, s tim što će u toj grupi biti i predstavnika drugih stranaka.

"Nama je najvažnije da sve ostane u statusno neutralnom okviru i da se implementira ono što je dogovoreno. Ne može Priština da očekuje i da se nada da će preispitivati nešto što je već dogovoreno, a da se to preispitivanje odnosi najpre na formiranje Zajednice srpskih opština. Ako se ne formira Zajednica srpskih opština, iluzorno je razgovarati o bilo kakvom nastavku normalizacije odnosa Beograda i Prištine", podseća Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Predstavnici liste "Srpska" nisu nagovestili da li će uskratiti podršku koaliciji četiri opozicione albanske stranke. Istakli su da se taj nivo dogovaranja odnosi isključivo na formiranje skupštine, a ne i na formiranje buduće vlade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво