Читај ми!

Hoće li biti komesara za proširenje u EK?

U navodnim planovima nove Evropske komisije koji su dospeli do javnosti nema komesara za proširenje. U Komisiji navode da odluka o resorima još ne postoji i da će biti doneta sledeće nedelje. Prema izvorima RTS-a, jedan komesar će biti zadužen za proširenje, ali je moguće da proširenje ne bude u imenu resora.

Kada je u julu novi predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao da za vreme njegovog mandata neće biti novog proširenja, to je shvaćeno kao konstatacija realnosti da nijedna zemlja u tom roku neće stići da završi pregovore. Ipak, u navodnom planu nove Komisije koji je procurio u javnost, ne samo da nema posebnog komesara, već se proširenje uopšte ne pominje.

Nataša Trod iz Evropske komisije kaže da je, prema njihovoj evidenciji, reč o 54. modelu nove Komisije koji se pojavio u medijima.

"Jedino je sigurno da odluka o portfeljima nije doneta i da će biti doneta sledeće nedelje", kaže Nataša Trod.

Eventualna Odluka da u potpunosti izostavi proširenje sa liste resora nove Komisije poslala bi lošu poruku zemljama kandidatima, kažu analitičari.

"U slučaju Srbije, koja je počela pregovore i koja ima specijalne odnose sa Rusijom posebno je važno da umesto snižavanja nivoa, EU pošalje jasnu i konstruktivnu poruku o evropskoj integraciji", kaže Korina Stratulat iz Centra za evropsku politiku u Briselu.

Bez obira na imena pojedinačnih resora i organizaciju Evropske komisije, izvori u Briselu kažu da će se politika proširenja svakako nastaviti, kao i da će i nova Komisija nastaviti da vodi pregovore o članstvu sa Srbijom.

"Junker jeste rekao da neće biti novog proširenja u sledećih pet godina, ali je rekao i da pregovori o članstvu moraju biti nastavljeni, pre svega sa zemljama Zapadnog Balkana", rekla je Nataša Trod.

Prema izvorima RTS-a, kao i do sada, jedan komesar biće nadležan za susedstvo i proširenje, ali je moguće da reč "proširenje" ne bude u imenu resora.

Opis posla novog komesara biće, međutim, vrlo sličan onom koji je imao komesar File. Ko će biti novi komesar trebalo bi da se zna sledeće nedelje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво