Читај ми!

Pavićević: Bez rampi na administrativnoj liniji

Oficir za vezu vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević rekao je da će administrativni prelazi ka Kosovu ostati isti kao do sada bez rampi, zastava, državnih obeležja ili izmene postojećeg režima prelazaka.

Posle današnje runde tehničkog dijaloga u Briselu o integrisanoj kontroli na administrativnoj liniji pod pokroviteljstvom EU, Pavićević je rekao da tvrdnje prištinske strane da će se graditi nekakvi granični prelazi nisu tačne.

Objasnio je da dogovor koji je danas postignut sa prištinskom delegacijom uključuje povećan broj saobraćajnih traka i kućica, ali ne i izgradnju stalnih objekata na šest prelaza prema Kosovu.

"Oni su predlagali nekakve bedeme i rampe na tim prelazima, ali to nije prošlo", istakao je Pavićević i dodao da su danas samo parafirani planovi za uređenje prelaza.

Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri izjavila je ranije danas da je potpisan sporazum o izgradnji permanentnih objekata za graničnu kontrolu na šest punktova prema Kosovu, ali Pavićević tvrdi da se radi o manipulaciji.

"Administrativna linija će se kao i do sada prelaziti sa ličnom kartom, a sve što se menja je što će ljudima odsad biti lakše da priđu i prođu kroz kontrolni punkt", rekao je Pavićević.

Pavićević je istakao da će projekat voditi agencija Ujedinjenih nacija za projektno planiranje (UNOPS), čime se UN vraća u proces dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On se posebno zahvalio članovima beogradskog pregovaračkog tima u koji su bili uključeni ljudi iz više nadležnih ministarstava i agencija.

Beogradska delegacija, kojoj se večeras pridružio i šef kancelarije za KiM Marko Đurić, ostaje u Briselu i sutra, gde će sa predstavnicima EU razgovarati o poglavlju 35 pregovora o pridruživanju, koje je vezano za Kosovo.

Portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič saopštila je da je danas u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine nastavljen tehnički rad na primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i da su se dve strane dogovorile o izgledu prelaza.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи