Читај ми!

Beograd i Priština ponovo za stolom

U Briselu se nastavlja dijalog Beograda i Prištine. Vlada u Prištini ni tri meseca posle izbora nije konstituisana, pa se razgovara na nižem nivou, ali o bitnim temama, pre svega o primeni do sada postignutih sporazuma.

Beograd i Priština od danas su ponovo za pregovaračkim stolom, ali među članovima delegacija nema najviših zvaničnika. Ova serija, po svemu sudeći, neće skoro dobiti nove epizode. Nedostaje glavni protagonista iz Prištine, pa će delegacije na nižem nivou razgovarati o primeni dosadašnjih sporazuma.

"Nema prave političke zamene za dijalog na nivou premijera i predstavnika privremenih institucija. Obično kada se razgovori vode na nižem nivou, a pogotovo kada pređu na tehnički nivo, a posebno kada sednu birokrate, postoji limit dokle može da se dođe", kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pošto vremena za gubljenje nema, a i da bi pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji počeli do kraja godine, u petak će tim koji predvodi Marko Đurić razgovarati sa saradnicima odlazeće šefice diplomatije Ketrin Ešton.

"Ostaju neki elementi koji su za nas ključni politički prioritet kao što je Statut Zajednice srpskih opština. Moramo da finalizujemo dogovore o energetici i telekomunikacijama koji treba da rezultiraju samoodrživim, u infrastrukturnom smislu, funkcionisanjem naše zajednice na severu KiM", kaže Đurić.

Poznavaoci prilika kažu da zastoj u pregovorima najviše smeta Srbima sa severa Kosova, čiji se problemi ne rešavaju, dok Beograd ima i poseban motiv da pregovara – da bi što pre otvorio poglavlje 35 u pridruživanju Uniji.

"Formalno govoreći, u nekim malim koracima, Srbiji je nekako važnije da se proces otkoči, ali ja mislim da je i drugima važno jer jednostavno ova situacija neizvesnosti nikome ne odgovara", kaže Nenad Đurđević, koordinator Foruma za etničke odnose.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju najavljuje se i otvaranje novih pregovaračkih koloseka – za sto će i predstavnici privrednih komora Srbije i Kosova, a razgovaraće se i o poštanskom i železničkom saobraćaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи