Читај ми!

Inicijativa za promenu Poslovnika

Skupština Srbije će razmatrati predlog premijera Aleksandra Vučića da za ministra privrede bude izabran predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić. Pokrenuta inicijativa za promenu Poslovnika kako nosioci važnih funkcija ne bi tako reći "nemo" čekali svoj izbor u skupštini.

Posle četiri godine odkako je usvojen Novi poslovnik o radu Skupštine, pokreće se pitanje njegove izmene. To pitanje je nedavno postavio i potpredsednik Vlade Ivica Dačić dok je odgovarao na pitanja poslanika o izboru Dušana Vujovića za ministra finansija.

Kandidati za ministre u parlamentarnoj raspravi o svom izboru, za sada, taj izbor čekaju bez mogućnosti da u toj raspravi i učestvuju.

Da odgovore na neko pitanje, ne dozvoljava poslovnik o radu skupštine. To je iskustvo i nedavno izabranog ministra finansija. Najbrojnija partija u parlamentu ne protivi se tome da rasprave o izboru ministara ubuduće budu drugačije. I nude konkretnu ideju.

Zoran Babić iz SNS-a rekao je da je jedna od ideja izneta na poslednjoj sednici kada je izabran gospodin Vujovjić za ministra finasija, a to je promena Poslovnika kada svaki kadidat za minista naranvo ima priliku da pre nego pošto bude izbarana iznosi svoj program i da odgovara na određena pitanja.

"Ne vidim nikakvog razloga da i u tom domenu ne promenimo poslovnik", naveo je Babić.

Izmena poslovnika o radu, iziskuje promene i u višim aktima.

Gordana Čomić iz DS-a rekla je da Ustav kaže da pre izbora nove vlade poznaje samo mandatara kome predsednik republike poverava mandat jer je skupio većinu tokom rekonstrukcije, takođe, poznajemo samo predsednika vlade koji ima ovlašećnja da predlaže novog člana vlade, da predlaže razrešenja člana vlade ili predlaže rekonstrukciu cele vlade.

Deo opozicije smatra da bi izmena poslovnika ugrozilo poziciju stranaka koje ne čine vlast.

Janko Veselinović iz NDS-a rekao je da bi nove promene Poslovnika mogle da znače novo ućutkivanje opozicije, mandatar predlaže ministra i onda on treba da obrazloži zbog čega neko treba da bude ministar, a tek kada ministar bude izabran on treba da izloži svoj program ako ga ima.

Da ministri, kao nosioci važnih funkcija ne bi trebalo tako reći nemo da čekaju svoj izbor u skupštini, procenjuje analitičar Dejan Vuk Stanković.

"Treba omogućiti direktno obraćanje poslanicima svakog kadnidata visoke javne funkcije pre svega za funkcije ministra jer ministar je neko ko svoj program plan, svoje konkretene mere treba da izloži pred sudom javnosti", naveo je Dejan Vuk Stanković.

Novi skupštinski poslovnik donet je 2010. godine. U međuvremenu, bilo je više inicijativa za izmene, a jedna od njih je uvođenje radnog kvoruma, koji bi podrazumevao da bar jedna trećina poslanika bude u svakom trenutku u sali.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се