Читај ми!

Cilj dijaloga nije mirovni sporazum

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da rezultat briselskog dijaloga "neće biti mirovni sporazum" Srbije i Kosova.

Jadranka Joksimović je ocenila da je izjava odlazećeg kosovskog premijera Hašima Tačija da Kosovo i Srbija treba uskoro da potpišu međudržavni mirovni sporazum kao uvod za početak druge faze dijaloga, više "namenjena unutrašnjoj javnosti".

"Čini mi se da je, zbog različitih političkih okolnosti u Prištini, takva izjava više namenjena njihovoj javnosti i unutarpolitičkim događajima", rekla je ministarka u izjavi Tanjugu i ponovila da krajnji rezultat dijaloga Beograda i Prištine neće biti mirovni sporazum.

"To nije forma koja je na bilo koji način predviđena i zato dijalog postoji. Ne bismo valjda ni mi ni neka druga strana učestvovali u nečemu za šta se unapred zna šta će biti krajnji rezultat", navodi minsitarka.

Joksimovićeva ističe da je za Beograd briselski dijalog "najprihvatljivija forma za pokušaj da se pronađe rešenje koje će, pre svega, zadovoljiti interese naše zajednice na Kosovu".

"Ono što mi vidimo kao najvažnije to je da zaštitimo i promovišemo suštinska pitanja dnevnog života naših građana i onoga što je za njih najvažnije", rekla je ministarka zaključivši da je to suština, a ne političko priželjkivanje neke forme.

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije da Srbija i Kosovo neće potpisati međudržavni mirovni sporazum na kraju pregovaračkog procesa.

Saradnja sa Savetom Evrope u oblasti ljudskih prava

Ministarka Joksimović sastala se sa šeficom misije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund. Joksimovićeva je istakla da je Srbija posvećeni član Saveta Evrope, pre svega u zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Kako je saopšteno posle sastanka, Joksimovićeva je ocenila da je saradnja sa Savetom Evrope od izuzetnog značaja za ostvarivanje napretka u procesu evropskih integracija, ali i da je ta saradnja iznad svega važna za unapređenje položaja građana, što se posebno odnosi na osetljive kategorije društva.

"To su razlozi kojima smo se rukovodili kada smo od Saveta Evrope tražili da kroz konkretne projekte pomogne u nastojanjima vlade da se unapredi stepen ostvarivanja ljudskih prava u našoj zemlji", rekla je Joksimovićeva.

Antje Rotemund naglasila je da će i po njenom odlasku iz Srbije Savet Evrope ostati otvoren za stručnu podršku Srbiji u brojnim oblastima svog rada.

Prema njenim rečima, kao što je Srbija aktivan član Saveta Evrope, tako i Savet Evrope ostaje prisutan u Srbiji u oblastima unapređenja ustavnog okvira, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i sprečavanja svih oblika diskriminacije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи