Читај ми!

Mogerinijeva: Nastaviti politiku proširenja

Novoimenovana šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kaže da treba nastaviti politiku proširenja EU na Zapadni Balkan, ali da će konkretni koraci u tom procesu zavisiti od reformi u zemljama kandidatima.

Federika Mogerini je o proširenju Evropske unije govorila pred poslanicima Evropskog parlamenta, prenosi Tanjug.

"Malo je mesta u Evropi gde EU igra tako važnu ulogu kao što je to Zapadni Balkan", rekla je Mogerinijeva obraćajući se članovima Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta u Briselu.

Mogerinijeva je podsetila da je nedavno obišla sve glavne gradove u regionu kako bi potvrdila da je proširenje prioritet šestomesečnog italijanskog predsedavanja EU.

Dodala je da se tokom posete Beogradu i Prištini uverila da u oba grada postoji jaka politička volja da se dijalog o normalizaciji odnosa nastavi, a dosadašnji dogovori primene.

Aktuelna ministarka inostranih poslova Italije, koja će na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost stupiti 1. novembra, ukazala je na to da konkretni koraci u procesu proširenja zavise od reformi u zemljama kandidatima, i pri tom se posebno osvrnula na Bosnu i Hercegovinu.

"Volela bih da znam šta će biti u Bosni nakon oktobarskih izbora, a verujem da bi i tamošnji narod to voleo da zna", rekla je Mogerinijeva odgovarajući na poslaničko pitanje i izrazila nadu da će se posle izbora pristupiti ustavnim reformama.

Govoreći o izgradnji "Južnog toka", koju Italija podržava, Mogerinijeva je ukazala da bi taj gasovod mogao znatno da doprinese energetskoj bezbednosti EU, ali da mora da ispuni sve tehničke i političke uslove.

"Nemojmo se zavaravati, to je i politički problem jer se politička situacija promenila zbog ruske agresije na Ukrajinu", poručila je Federika Mogerini.

Nova šefica diplomatije EU će se krajem ovog meseca još jednom pojaviti u Evropskom parlamentu kako bi zvanično predstavila svoj program, a poslanici će nakon toga glasati o njenom imenovanju.

Mogerinijeva je rekla i da Unija više ne vidi Rusiju kao strateškog partnera i da Evropa mora da nađe zajednički odgovor na ukrajinsku krizu.

"Rusija je i dalje strateški igrač, ali više nije naš strateški partner", naglasila je šefica italijanske diplomatije.

Snažno je osudila ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju i rekla da je to prenela i ruskom šefu diplomatije u jučerašnjem telefonskom razgovoru.

"Lavrov me je zvao da mi čestita na imenovanju, a ja sam mu poručila da ćemo ubuduće mnogo vremena posvetiti razgovorima o ruskoj agresiji na Ukrajinu", kaže nova šefica diplomatije EU.

Aktuelna ministarka inostranih poslova Italije, koja će na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost stupiti 1. novembra, ukazala je da još nije kasno da se nađe političko rešenje preko Kontakt grupe, koja je nedavno formirana.

"Kontakt grupa je slabašno svetlo u gotovo potpunoj tami", ukazala je Mogerinijeva i dodala da EU mora da se zajednički suprotstavi "ruskoj agresiji".

"U tom smislu, podržavam zaključke Evropskog saveta od 30. avgusta", rekla je Mogerinijeva i najavila da će odluka o pooštravanju sankcija Rusiji biti doneta u petak, nakon što zemlje članice usaglase stavove o tome na ambasadorskom nivou.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи