Читај ми!

Neizvesna konferencija Srbije i EU do kraja godine

U ovom trenutku još je neizvesno da li će sledeća međuvladina konferencija Srbije i Evropske unije biti održana tokom italijanskog predsedavanja Unijom do kraja godine, rečeno je "Tanjugu" u Ministarstvu spoljnih poslova Italije.

"Italija se nada da će odluka o otvaranju pregovaračkog poglavlja sa Srbijom biti doneta do kraja godine. U tom slučaju će biti održana međuvladina konferencija tokom našeg predsedavanja EU", navode u ministarstvu u Rimu.

U ovom trenutku, međutim, kako kažu, neizvesno je da li će taj važan sastanak biti održan tokom italijanskog predsedavanja EU.

Iz italijanskog ministarstva podsećaju da se međuvladine konferencije organizuju nakon odluke o otvaranju ili zatvaranju pregovaračkog poglavlja sa zemljom kandidatom za članstvo.

Prva međuvladina konferencija Srbije i EU održana je 21. januara, a tim su sastankom i formalno započeli pregovori o članstvu naše zemlje u Uniji.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije da očekuje da EU održi svoje obećanje te da do kraja godine budu otvorena poglavlja 32 (finansijski nadzor) i 35 (Kosovo) u pregovorima sa Unijom.

Šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević istakla je ranije da je Srbija jako zainteresovana da prva poglavlja u pregovorima budu što pre otvorena.

Prema njenim rečima, tehnički je nemoguće da 23. i 24. poglavlje budu otvori pre februara ili marta sledeće godine, dok kod poglavlja 35 zavisimo od ocene država članica EU o napretku dijaloga Beograda i Prištine.

"U interesu je svih strana da 35. poglavlje bude otvoreno što pre, jer se ono sastoji od praćenja implementacije svega što je dogovoreno. Verujem da će biti otvoreno do kraja godine. Prva mogućnost je da bude u oktobru, a druga u decembru", rekla je Miščevićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво