DS: Ideja o koncentracionoj vladi neostvariva

Demokratska stranka smatra da je ideja o koncentracionoj vladi u Vojvodini, u kojoj bi bili predstavnici svih parlamentarnim političkih opcija, neostvariva. DS ima jasan stav o nemogućnosti saradnje sa SNS, zbog različitosti vrednosnih sistema koje zastupaju, rekao je Miroslav Vasin.

U Skupštini Vojvodine sede predstavnici političkih stranaka koje različito posmatraju pitanja od važnosti za Vojvodinu, ukazao je predsednik Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu Miroslav Vasin u pisanoj izjavi medijima, navodeći da DS ima jasan stav o nemogućnosti saradnje sa SNS, zbog različitosti vrednosnih sistema koje zastupaju, prenosi Tanjug.

"DS se oduvek zalagala za multietičnu, građansku i evropsku Vojvodinu, dok se za SNS, pa i neke druge političke partije u Skupštini Vojvodine, to ne može reći", tvrdi Vasin.

Prema njegovim rečima, zbog toga se ne može o najvažnijim pitanjima za Vojvodinu odlučivati političkim konsezusom po svemu različitih političkih opcija, niti prostim matematičkim zbrajanjem glasova pokrajinskih poslanika.

Još je opasnija teza po kojoj se pitanja od značaja za Vojvodinu mogu rešavati samo uz prethodno upodobljavanje pokrajinske vlasti sa republičkom, smatra on.

"Da bi Vojvodina jačala svoj ustavni položaj i svoju autonomiju i očuvala multietički karakter kao svoju najveću dragocenost, potrebno je da dominantnu ulogu u kreiranju predloga rešenja najvažnijih političkih pitanja imaju upravo one snage koje su se zalagale i dosledno se zalažu za takvu Vojvodinu", istakao je Vasin.

Takvim političkim snagama DS smatra političke stranke koje su danas u vladajućoj koaliciji u Vojvodini, kao i NDS, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, pitanje položaja Vojvodine je mnogo više od običnog političkog pitanja, jer je Vojvodina jedinstven region u Srbiji, pa i u Evropi, po svojim vrednostima i specifičnostima.

Iz tih razloga, opredeljenje prema multietičnosti, multikulturalnosti i zajedničkom životu nije političko, nego vrednosno pitanje, smatra Vasin.

On je zapitao, kako bi funkcionisala vlada u kojoj bi zajedno sedeli oni koji se zalažu za jačanje ustavnog položaja Vojvodine i njene autonomije sa onima koji su otvoreno za njeno ukidanje?

"Kako mogu sarađivati političke stranke koje se zalažu za decentralizaciju sa onima koji Srbiju vide kao izrazito centralizovanu državu? Kakvi bi se projekti finansirali u Vojvodini, da li oni koji vode njenom osnaživanju ili njenom slabljenju, da li bi se podsticala kulturna politika koja je okrenuta afirmaciji vojvođanske multietičnosti ili neka druga", zapitao je Vasin.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво