Читај ми!

Usvojeni zakoni neophodni za rad notara

Poslanici su usvojili zakone o prometu nepokretnosti, o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, ali i izmene Zakona o sudskim taksama, koje će omogućiti da javni beležnici počnu sa radom 1. septembra.

13.30 – Usvojeni zakoni o prometu nepokretnosti, o sudskim taksama i o overavanju potpisa, prepisa i rukopisa. Od 16 časova rasprava u pojedinostima o zdravstvenoj zaštiti.

13.05 – Počelo glasanje o tri pravna zakona koja će omogućiti da javni beležnici počnu da rade 1. septembra.

12.00 – Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da javni beležnik garantuje ispravnost i zakonitost pravnog posla koji nosi njegov pečat. 

10.10 – Počela sednica na kojoj poslanici razmatraju amandmane na tri pravosudna zakona.  

Za Zakon o overi potpisa, rukopisa i prepisa glasalo je 177 poslanika, dok je protiv bilo 13. Zakon o prometu nepokretnosti podržalo je 176 poslanika, a protiv je bilo 11 poslanika. Za Zakon o dopunama Zakona o sudskim taksama glasalo je 177, protiv je bilo 14 poslanika.

Prethodno su poslanici usvojili devet od 48 predloženih amandmana na zakone.

Od šest prihvaćenih amandmana koje su podnele opozicione stranke – četiri se odnose na Zakon o prometu nepokretnosti, a dva na Zakon o overama potpisa, prepisa i rukopisa.

Usvojena su i tri amandmana koje je predložio skupštinski Odbor za pravosuđe, dva o prometu nekretnina i jedan o overama.

Predlozi amandmana na zakonski predlog o sudskim taksama – nisu usvojeni. 

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da javni beležnik garantuje ispravnost i zakonitost pravnog posla koji nosi njegov pečat, i za to odgovara i profesionalno i materijalno.

Iz tog razloga – ukoliko sumnja u zakonitost nekog posla koji treba da nosi njegov pečat – mora da mu se ostavi pravo da odbije da obavi takav posao, rekao je Selaković u Skupštini Srbije obrazlažući zbog čega se odbija amandman na Predlog zakona o overi potpisa, prepisa i rukopisa, kojim je opozicija tražila da se to pravo beležniku uskrati.

Šta da uradi javni beležnik ako lice ima falsifikovane isprave? Načelno, javni beležnik ne sme da odbije stranku, ali mora da postoji razlog kada mu je to dopušteno kao izuzetak, ukazao je ministar.

Selaković je rekao da ne veruje da će biti više od 0,1 odsto takvih slučajeva u praksi, ali da beležnik mora da ima takvu mogućnost. On je podsetio da javni beležnik odgovara i disciplinskim organima Komore javnih beležnika ukoliko svoj posao ne obavlja u skladu sa propisima, pa i ako neku stranku odbije bez razloga, napominjući da je javnom beležniku u interesu da posao obavi.

Borislav Stefanović (DS) rekao je da je ministar izneo dobar, pravnički ispravan stav, ali da praksa javnog beležništva iz zemalja u regionu pokazuje da je bilo zaista mnogo zloupotreba tog prava.

Naveo je za primer Hrvatsku, u kojoj se, kako je rekao, dešavalo da građanin bude prekludiran rokovima za ostvarivanje nekog prava, jer je javni beležnik, u dogovoru s drugim zainteresovanim licem, prolongirao ili odbijao da overi potrebnu ispravu.

Poslanik Slobodan Homen (NDS) predložio je da se do 1. marta naredne godine odloži isključiva primena Zakona o prometu nepokretnosti kojim je već od sutra propisana isključiva nadležnost javnih beležnika, jer, kako je naveo, smatra da je to u interesu građana Srbije.

Homen je naveo da bi bilo celishodno i za građane i za državu da se omogući paralelna nadležnost javnih beležnika i sudova i opština dok se sistem ne uhoda, te da nema potrebe za žurbom.

"Ne shvatamo čemu žurba da određeni poslovi preko noći pređu iz nadležnosti suda u nadležnost javnih beležnika i to bez objavljivanja u Službenom glasniku", naveo je Homen.

I drugi poslanici su imali predlog da se primena zakona odloži bar za osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku kako bi građani imali priliku da se sa njim upoznaju.

Spisak kancelarija javnih beležnika koji sutra počinju da rade, objavljen je na sajtu Ministarstva pravde Srbije, a i na sajtu Komore javnih beležnika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво