Skupština o zdravstvenoj zaštiti

Poslanici završili raspravu o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojom je predviđeno da se ubrza odlazak lekara na specijalizaciju i uvode volonterske specijalizacije za deficitarne grane. Opozicija smatra da je neophodna temeljita reforma zdravstva u Srbiji.

16.30 - Završena rasprava o lekarskim specijalizacijama.

11.30 - Zlatibor Lončar: Izmenama zakona do lakše specijalizacije lekara. 

10.10 - Počela senica parlamenta, ministar Zlatibor Lončar obrazlaže zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Skupština će rad nastaviti sutra razmatranjem amandmana na tri zakona koji će omogućiti da javni beležnici u ponedeljak, 1. septembra, stupe na dužnost.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđeno ukidanje obaveznog staža od dve godine, koji je do sada bio jedan od uslova za upućivanje lekara na specijalizaciju, i da se uvode volonterske specijalizacije za deficitarne grane medicine.

Lončar je, obrazlažući predlog zakona u Skupštini Srbije, rekao da smo svedoci problema koji se javljaju u zdravstvu, a koji su vezani za kadrove i da je posebno zabrinjavajaće što je starosna struktura lekara specijalista i subspecijalista oko 50 godina.

Naglasio je da prosečna starost doktora medicine zaposlenih na neodređeno radno vreme sa završenom ili započetom specijalizacijom ili subspecijalizacije iznosi 48,5 godina, a onih na neodređeno vreme koji su završili specijalizaciju ili subspecijalizaciju 50,4 godina.

U pojedinim deficitarnim granama medicine, naveo je ministar, prosečna starost lekara je 47,5 godina i u ovim granama medicine je nedostatak kadrova posebno izražen.Ministar zdravlja je naglasio da je starosna struktura posebno nepovoljna kod pedijatara, anesteziologa, ginekologa, internista, radiologa.

Lončar kaže da je postojala mogućnost da u narednih pet do 10 godina u Srbiji javi ozbiljan problem nedostatka lekara specijalista i subspecijalista i da je zbog toga Ministarstvo zdravlja predloženo ukidanje obaveznog staža nakon položenog stručnog ispita koji je bio jedan od uslova za odlazak na specijalizaciju.

"Drugi uslov za specijalizaciju je bio da morate da budete u radnom odnosu. Zbog toga smo izmenama zakona predvideli volonterske specijalizacije za deficitarna zanimanja", kaže ministar zdravlja.

Precizirao je da to znači da je data mogućnost nezaposlenim zdravstvenim radnicima da se specijalizuju u određenim oblastima medicine, stomatologije i farmacije.

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su da olakšice za mlade lekare u dobijanju specijalizacije ne znače ništa, jer Vlada Srbije nije stvorila uslove za njihovo zapošljavanje.

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević rekao je u raspravi da predlog yakona donosi malu izmenu koja nije fuknkcionalna, jer je prošla vlada zabranila zapošljavanje mladih lekara, a Ministarstvo finansija odobrava njihovo zapošljavanje.

"Menja se samo jedan član tog zakona tako da se reguliše da mladi lekari ne moraju da čekaju dve godine da bi dobili specijalizaciju. Razočaran sam jer sam smatrao da će novi ministar zdravlja izaći sa detaljnim planom reforme zdravstva koje je u kolapsu i ne funkcioniše već 20 godina", kazao je Milisavljević.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić rekla je da u zdravstvu mora mnogo više da se uradi od onoga što je obuhvaćeno izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Kao jedan od najvećih problema navela je duge liste čekanja na zdravstvene usluge u Vojvodini.

Poslanica Socijalističke partije Srbije, Slavica Đukić Dejanović ocenila je da bi bilo bolje da se umesto izmena donese novI zakon. Ipak, ocenila je kao dobro to što se tim izmenama daje mogućnost da stomatolozi, farmaceuti i lekari ne čekaju na specijalizaciju dve i više godine posle polaganja stručnog ispita i staža.

Podršku zakonu najavile su poslaničke grupe Jedinstvene Srbije i Srpskog pokret obnove.

Izmene zakona će, ako budu usvojene, stupiti na snagu 1. oktobra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи