Читај ми!

Udovički: Kfor garantuje bezbednost Srba

Novoimenovani ambasador Srbije pri NATO Miomir Udovički zalaže se za ostanak Kfora na Kosovu, kao garanta bezbednosti za srpsko stanovništvo. Srbija je zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa Alijansom u okviru Partnerstva za mir, dodaje Udovički.

Miomir Udovički je tokom razgovora sa članovima Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove rekao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Kforom, prenosi Tanjug.

"Zadovoljni smo saradnjom sa Kforom, želimo da ostane na Kosovu jer to zahteva bezbednosna situacija", istakao je Udovički.

Udovički je naglasio da je odnos Srbije sa Alijansom "veoma poseban, složen i jedinstven" s obzirom na činjenicu da je NATO bombardovao 1999. godine SR Jugoslaviju, ali i zbog obuke pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (BSK) u organizaciji NATO.

Ambasador Srbije pri Alijansi je naveo da je jedan od glavnih ciljeva naše diplomatske misije pri NATO u Briselu da zapadna vojna alijansa "ispuni obećanje o pružanju bezbednosti za srpsko stanovništvo na Kosovu".

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva tiče se i otvaranja zone vazdušne bezbednosti na jugu Srbije.

"Srbija je izabrala da bude vojno neutralna i opredelila se za saradnju kroz Partnerstvo za mir", napomenuo je Udovički i dodao da je ta saradnja dobra i da "nam omogućava da ostvarimo naše ciljeve".

Među njima su, kako je objasnio, očuvanje naše i regionalne bezbednosti, zatim reforma srpske vojske, podizanje mobilnosti i obuka i obrazovanje naših vojnika.

"U pogledu unapređenja vojno-ekonomskih kapaciteta srpske vojske, osnovan je poverilački fond sa NATO, iz koga će se izdvojiti sredstva za uništavanje viškova oružja i municije u Tehničkom remontnom zavodu Kragujevac", naveo je ambasador.

Udovički je ocenio da NATO, sa 28 članica i 22 partnerske zemlje, traži odgovore na pretnje i izazove u svetu, ali i da rešava unutrašnje probleme koji su vezani za samu organizaciju i njegovo finansiranje.

Osvrnuvši se na aktuelnu ukrajinsku krizu, Udovički je ocenio da je ona "uzdrmala odnose NATO i Rusije, koja nije više prepoznata kao strateški partner Alijanse".

Srbija skoro godinu dana nije imala ambasadora pri NATO u Briselu, a kako je nedavno najavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, upražnjena ambasadorska mesta u našoj diplomatsko-konzularnoj mreži trebalo bi da budu popunjena do kraja godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи