Читај ми!

Đurić: Srbija neće napustiti Srbe na Kosmetu

U Zvečanu je, povodom aktuelne političko-bezbednosne situacije, održana hitna zajednička sednica odbornika sa severa Kosova. Sednici su prisustvovali direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić, gradonačelnici, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga i predstavnici međunarodnih misija sa severa Kosova.

Marko Đurić je rekao da vlada neće napustiti Srbe na Kosovu. Đurić je na početku sednice naveo da će, uprkos svim teškoćama, država ostati uz svoj narod i da se na Srbiju uvek može računati kada su pravda i prava Srba na Kosovu ugrožena.

"Svestan činjenice da su mogućnosti države da vam pomogne, na način na koji vi to od nje sa pravom očekujete, u ovom trenutku ograničene okolnostima koje nam nameće istorijski trenutak u kome živimo, ovde sam danas došao da vam uputim reči ohrabrenja", rekao je Đurić. 

Kako je istakao, mora se što pre početi sa izgradnjom i jačanjem političkih institucija u kojima se Srbi i odlučuju o svojoj sudbini, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, to su pre svega srpske opštine, potom Zajednica srpskih opština i druge institucije koje su neophodne za jačanje i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Đurić je dodao da Srbi na KiM i država Srbija moraju realizovati svoja prava i postaviti zdravu osnovu na putu ka pravednom ishodu i životu dostojnom čoveka i naroda koji želi da "bude svoj na svome".

"To mora biti najpreči cilj. Prava na grešku nemamo, jer u prošlosti smo ih već previše napravili", rekao je Đurić.

Naveo je da je "cilj i iskrena želja Vlade Republike Srbije da dođe u situaciju u kojoj država neće imati potrebu da traži ličnu žrtvu od bilo kog građanina, već da država prepoznaje i nagrađuje najbolje pojedince među svojim građanima".

Najava protesta protiv Euleksa

Odbornici sa severa Kosova najavili su danas proteste protiv Euleksa zbog toga što, kako su naveli, ta misija EU radi suprotno od svog mandata.

U zaključcima s vanredne sednice u Zvečanu odbornici su ocenili da je političko-bezbednosna situacija na severu Kosova "sve nestabilnija".

Pošto su konstatovali da "Euleks deluje suprotno od poverenog mu mandata i suprotno ciljevima međunarodne zajednice", odbornici iz četiri opštine su zaključili da je misija EU svojom aktivnošću poslednjih meseci izgubila poverenje "onih koje treba da štiti, što do daljeg čini nemogućim ostvarenje ciljeva ove misije".

Odbornici su odlučili o početku mirnih protesta zbog "samovolje i vanpravnog delovanja Euleksa", kao i da izrade akcioni plan za nenasilnu i demokratsku zaštitu svojih interesa.

Poručili su predstavnicima Euleksa da snose "isključivu odgovornost za porast tenzija na severu Kosova i Metohije".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи