Читај ми!

Udovički: Unapredićemo javnu upravu

U centru pažnje naših napora je da reformišemo javnu upravu u zemlji i podignemo delotvornost države, poručila je u Čačku potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ministarka Udovički rekla je, nakon razgovora sa predstavnicima Čačka, da nije veliki problem višak zaposlenih u državnim upravama i lokalnim samoupravama, već njihova neodgovarajuća struktura i neproduktivnost, prenosi Tanjug.

Kako je dodala, te probleme je čula i od gradonačelnika Čačka i predsednika opština. U naporu da se smanji broj zaposlenih, što se mora učiniti, biće "proizvedene" još veće neracionalnosti.

"Čekamo odobrenja koja se donose na centralnom nivou na osnovu Uredbe koja daju izuzetke svim korisnicima javnih sredstava, pa i lokalnim samoupravama, kada da nekoga dodatno zaposlimo i polako smanjujemo broj uposlenih penzionisanjem i slično", rekla je ministarka.

Udovički je navela da je pokrenuta inicijativa da se ta Uredba menja boljim podsticajima kako bi se lokalne samouprave racionalnije ponašale.

Prema njenima rečima, lokalne samouprave treba da same naprave program racionalizacije, a kada se on odobri, dovedu ljudi na najneophodnija mesta.

"To je veoma važna inicijativa koju će ministarstvo da podnese, procenićemo koliko treba vremena da postavimo taj sistem na racionalnije osnove", naglasila je ministarka.

Tema sastanka je, kako kaže, pitanje nadležnosti, odnosno ko i o čemu odlučuje na lokalnom ili republičkom nivou.

Ministarka je najavila donošenje novog Zakona o inspekcijskom nadzoru koji će da pojača koordinaciju, suštinu i usmeravanje prioriteta u kontrolama.

Kori Udovički najavila je i pojačanje upravne inspekcije, ali iz, kako kaže, "ugla suštine, jer se vrlo često fokusiramo na formalnosti".

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave sastala se danas sa predstavnicima Moravičkog okruga kako bi se upoznala sa problemima u tom kraju.

Sastanku su prisustvovati Darko Domanović, načelnik Moravičkog upravnog okruga, Vojislav Ilić, gradonačelnik Čačka, kao i predsednici opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković, Lučana Mladomir Sretenović i Ivanjice Milomir Zorić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво