Читај ми!

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija će, na osnovu redovnog izveštaja generalnog sekretara Ban Kimuna, razmotriti situaciju na Kosovu. Ban traži od kosovskih vlasti da do 2015. formiraju specijalni sud. Na sednici će učestvovati ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a Kosovo će predstavljati šef diplomatije Enver Hodžaj.

Ivica Dačić će, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, izneti stav Srbije o radu UNMIK-a, aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, o nedavno održanim izborima u pokrajini, i o situaciji u vezi sa povratkom interno raseljenih.

Dačić će izneti i stavove Beograda o izjavi specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona o dosadašnjem toku istrage u vezi s navodima iz izveštaja Dika Martija, o nehumanom tretmanu, torturi i ubijanju ljudi srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji radi trgovine ljudskim organima.

Ban je u izveštaju, od kosovskih vlasti zatražio - da uz podršku Evropske Unije do početka 2015. godine formiraju specijalni sud koji bi ispitao nalaze specijalnog istražnog tima EU o ratnim zločinima OVK tokom 1999. godine.

Prema pisanju Večernjih novosti, Dačić će pozvati članice UN da podrže predlog generalnog sekretara za osnivanje specijalnog suda koji bi bio zadužen za ratne zločine OVK.

U izveštaju od 16. aprila do 15. jula, Ban je istakao da se privrženost Beograda i Prištine da ostvare napredak u evropskim integracijama, uz angažovanje Unije, pokazala kao ključna snaga za ostvarenje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Ban je pozdravio formiranje nove Vlade Srbije sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, i ocenio da je ona pokazala odanost nastavku dijaloga s Prištinom, uz posredovanje EU, kao i punoj primeni Briselskog sporazuma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи