Poslanici o setu pravnih propisa

Skupština Srbije završila je raspravu o tri zakonska rešenja, neophodna kako bi javni beležnici u ponedeljak, 1. septembra, stupili na dužnost, a rad će nastaviti sutra raspravom o izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

17.00 - Skupština Srbije završila je današnji rad.

12.00 - Polemika ministra pravde i šefa poslaničke grupe DS-a Borislava Stefanovića. 

11.00 - Javni beležnici će rasteretiti sudove, rekao je ministar pravde Nikola Selaković, obrazlažući zakone u parlamentu.

10.05 - Počela sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o nekoliko zakonskih rešenja. 

Poslanici su završili objedinjenu raspravu o predlozima zakona o prometu nepokretnosti i o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, kao i o izmenama Zakona o sudskim taksama. Ministar pravde Nikola Selaković je, obrazlažući navedena zakonska rešenja, rekao da će javni beležnici doprineti rasterećenju sudova, a da time neće biti narušena pravna sigurnost.

Selaković je, obrazlažući predloge zakona o prometu nepokretnosti, o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa i izmene Zakona o sudskim taksama u Skupštini Srbije, rekao da njihovo donošenje neophodno zbog uvođenja javno-beležničke delatnosti u pravni sistem, prenosi Tanjug.

Ministar je rekao da je Zakon o javnom beležništvu donet 2011. godine, ali da je više puta odlagan početak njegove primene, jer nije bilo dovoljno kandidata za te funkcije, a da je poslednjom izmenom zakona u proleće 2013. predviđeno da primena počne 1. septembra ove godine.

Imenovan je dovoljan broj javnih beležnika i stvoreni su uslovi da se zakon primenjuje u roku koji je predviđen, rekao je Selaković i dodao da je za punu primenu Zakona potrebno usvojiti i predložena zakonska rešenja.

Govoreći o Predlogu zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, Selaković je rekao da je važeći zakon donet 1993. godine, na osnovu ranijeg Ustava, i da je sada potrebno uskladiti ga sa važećim Ustavom i Zakonom o javnom beležništvu.

Kako je naveo, predloženim zakonom predviđeno je da javni beležnik obavlja poslove sastavljanja i overavanja javnih i privatnih isprava umesto osnovnih sudova ili organa lokalne samouprave.

Jedan od najvažnijih poslova javnih beležnika doprineće rasterećenju sudova od poslova koji ne predstavljaju suđenja, a da se ne narušava pravna sigurnost, rekao je Selaković.

Govoreći o predloženom Zakonu o prometu nepokretnosti, Selaković je rekao da je, između ostalog, predviđeno da se ugovori o raspolaganju nepokretnostima sačinjavaju u obliku javnobeležničkog zapisa, kao i da su za te poslove isključivo nadležni javni beležnici.

Selaković je istakao i da se ranijim Zakonom o prometu nepokretnosti predviđalo da ugovore o prometu nepokretnosti sačinjavaju same stranke, a sud potvrđuje da su potpisali ugovor, bez ulaska u njegovu sadržinu.

"Zakonskim rešenjem se ide ka tome da se sačuva pravna sigurnost i izbegnu eventualne sporne situacije koje mogu da nastanu kada strane same sačivaju ugovore", rekao je Selaković i dodao da je profesionalna i materijalna odgovornost, ako se pojave nedostaci u javnobeležničkom zapisu, na javnom beležniku.

Kada je reč o izmenama Zakona o sudskim taksama, Selaković je rekao da će u opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, njihov posao do izbora će obavljati osnovni sudovi, zbog čega je potrebno doneti izmene navedenog zakona.

Selaković je rekao i da se zakonskim rešenjem predviđa umanjenje sudske takse kada je u pitanju ugovor o poklonu između roditelja i deteta.  

Polemika Selakovića i Stefanovića 

Poslanici NDS i DS su, između ostalog, kritikovali što se "zakoni donose u poslednjem momentu i bez kvalitetne javne rasprave" 

NDS neće podržati predložene zakone ako ne budu usvojeni njihovi amandmani, posebno onaj kojim je predviđeno da se dozvoli paralelna primena kompletnog sistema do 1. marta.

Poslanik NDS Slobodan Homen rekao je da pripreme za uvođenje sistema javnih beležnika traju godinama i da bi to sad, kako je rekao, trebalo uraditi na “pravi način, a ne da se uvede potpuni haos u pravosuđe”.

"Situacija u sudovima prethodnih dana je zabrinjavajuća jer su građani skeptični po pitanju primene novog zakona. Na primer, juče je u jednom sudu u Beogradu čekalo po četiri sata na overu, jer je radio jedan šalter", tvrdi Homen.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović tvrdi da je većina javnih beležnika izabrana po partijskoj liniji kao i da u Srbiji trenutno ima 94 notara, a da bi trebalo da ih ima najmanje stotinu.

Stefanović je takođe rekao da se predloženim zakonima oduzimaju ovlašćenja, kao i prihodi lokalnim samoupravama, koje više neće moći da overavaju određena dokumenta.

Ministar pravde odbacio je optužbe Demokratske stranke da su javni beležnici birani po partijskoj osnovi i istakao da državni funkcioner ne sme da zna za partijski interes.

Ubedljivu većinu imenovanih javnih beležnika nikad pre nisam video ni upoznao. Apsolutna je neistina da su birani po partijskoj liniji”, rekao je Selaković, odgovarajući Borislavu Stefanoviću, koji je rekao da je većina javnih beležnika partijski imenovana.

Selaković je takođe rekao da je država učinila sve da 100 javnih beležnika bude imenovano i da bi se to i desilo da, kako je naveo, neki od kandidata nisu rekli da mogu da rade samo u određenim mestima i da “im ne pada na pamet da se negde drugo kandiduju”. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара