Читај ми!

Zapadni Balkan u EU – zajednički cilj

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da želi da proces širenja EU na Zapadni Balkan teče brzo, ukazujući da to, međutim, zavisi od svake zemlje ponaosob. Priključivanje regiona EU je zajednički politički, ekonomski i geostrateški cilj, rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Angela Merkel je na konferenciji za novinare sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom i albanskim premijerom Edijem Ramom istakla da je važan signal da sve zemlje Zapadnog Balkana teže ka evropskoj perspektivi.

Merkelova je ukazala na činjenicu da je na konferenciji učestvovao predsednik Evropske komisije, koja je spremna, kako je dodala, da pomogne u izlasku u susret velikim očekivanjima građana regiona.

Merkelova je objasnila da je konferencija o Zapadnom Balkanu nastala na razmišljanjima nemačke vlade kako na odgovarajući način obeležiti stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata, ali i godišnjicu početka Drugog svetskog rata i završetka Hladnog rata.

"Činjenica da su danas svih osam premijera, ministri spoljnih poslova i privrede sedeli zajedno jeste dokaz toga da se poslednjih godina u regionu mnogo napredovalo, a Evropska komisija i članice Evropske unije žele dalje da pomažu", poručila je Merkelova.

Istakla je da je planiranje konferencije počelo i pre nego što se moglo naslućivati delovanje Islamske države u Iraku i eskalacija u Ukrajini, i da je ona organizovana iz dubokog uverenja da postoji obaveza da region Zapadnog Balkana sraste zajedno.

"Dirljivo je kada se vidi da svi zajedno sede za jednim stolom, da se ne svađaju, već razgovaraju konstruktivno o zajedničkoj budućnosti", rekla je nemačka kancelarka.

Merkelova je ukazala da je namera da se započne "niz konferencija", i da ovaj sastanak nije samo dnevni događaj, iako je i on velika poruka kada svi sede zajedno za jednim stolom.

"Želimo da pokrenemo jedan proces", navela je Merkelova dodajući da je dogovoren niz konferencija u naredne četiri godine.

Merkelova je objasnila da je reč o rešavanju političkog procesa, ukazujući da su Beograd i Priština napravili veliki napredak, a da je pred Bosnom i Hercegovinom, posle izbora, izazov formiranja vlade, te da očekuje da će po oba pitanja biti daljeg napretka.

Objasnila je da se za godinu dana može dobro proveriti da li se nešto pomaklo, ponovivši da posle izbora u Bosni predstoji pitanje formiranja vlade, da je Nemačka spremna da podrži, ali da na to moraju biti spremne stranke, kao i da ima još nerešenih pitanja koja moraju naći soluciju između Beograda i Prištine.

"Ukazali smo na napredak i po pitanju toga da su srpski i albanski premijer ostvarili kontakte", rekla je Merkelova.

Takođe je rekla da je uoči konferencije bilo bilateralnih sastanaka učesnika, podvukavši da je regionalna saradnja veoma važna, a da su ključni saobraćajni i ekonomski projekti.

Puna podrška zemalja EU

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da je priključivanje Zapadnog Balkana EU "zajednički politički, ekonomski i geostrateški cilj".

"Sledeći krug proširenja neće se dogoditi odmah, a kada će do njega doći zavisi od brzine kojom naši partneri sprovode reforme", rekao je Barozo.

Barozo je dodao da ne treba sumnjati da će se to ostvariti i naglasio da je napredak koje su ostvarile zemlje regiona, a "posebno Srbija, Albanija i Kosovo" stvaran i opipljiv i da primer Hrvatske dokazuje da je članstvo u EU dostižan cilj.

Barozo je obećao da zemlje regiona mogu da računaju na punu podršku zemalja EU u tom procesu, ali da su uspostavljanje vladavine prava, regionalna saradnja i dobro upravljanje javnim finansijama od suštinskog značaja.

"Kao što stalno ponavljamo: osnovne stvari imaju prioritet", istakao je Barozo. Predsednik Komisije posebno je naglasio značaj regionalne saradnje za proces pridruživanja, uz reči da to ne samo uspostavlja stabilnost i uklanja prepreke, već utiče na poboljšanje kvaliteta života običnih građana.

Osvrnuo se na mnogobrojne infrastrukturne probleme u regionu, posebno u energetici, uz reči da se oni moraju prevazići uz strogo poštovanje evropskih standarda.

Predsedavajući Procesa saradnje jugoistočne Evrope Edi Rama u ime regiona zahvalio je Merkelovoj  na organizovanju istorijskog trenutka koji je ujedinio "sve u ime bolje budućnosti".

Takođe je zahvalio austrijskom kancelaru Verneru Fajmanu na spremnosti da organizuje nastavak Konferencije iduće godine, što, kako je rekao, obećava da se proces nastavlja.

"Ovo je bio važan trenutak za Zapadni Balkan. Ako pogledamo istoriju, on podvlači ulogu Evrope kada je reč o miru i prosperitetu", rekao je Rama.

Rama je najavio da će 22. oktobra posetiti Beograd. Albanski premijer je dodao da je ovaj termin određen nakon poziva koji je dobio od šefa srpske vlade Aleksandra Vučića.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се